Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa – czyli mój przepis na wspaniałą, domową, tradycyjną pomidorową zupę. Oczywiście najważniejszy jest bulion – ja zrobiłam pomidorową na wczorajszym rosole: rosół przepis, ale jeśli chcecie mieć pomidorową szybciej niż w ciągu trzech godzin możecie użyć po prostu udek z kurczaka – ugotujecie w takim wypadku tę pyszną zupę w około godzinę. Ja uwielbiam zupę pomidorową z kleksem kwaśniej śmietany, makaronem i pietruszką i tak właśnie ją podaję. Sekretem mojej pomidorowej jest dodanie sporej ilości soku pomidorowego i słodkiej, suszonej czerwonej papryki, która wydobywa jeszcze bardziej pomidorowy aromat.

Zupa pomidorowa składniki:

Bulion na mięsie drobiowym i włoszczyźnie – polecam zrobić zupę na dobrym bulionie lub rosole – jej smak będzie bogaty. Poniżej podaję przepis na szybszy bulion jeśli nie macie czasu a jesteście spragnieni pysznej pomidorówki.

2 udka z kurczaka

włoszczyzna: 2 marchwie, 1 pietruszka, kawałek selera, por

1 litr soku pomidorowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

odrobina pieprzu

1 płaska łyżka stołowa suszonej, słodkiej papryczki

sól

śmietana 18%

natka pietruszki

liść laurowy 4 sztuki

ziele angielskie – 6 sztuk

100 gramów makaronu jajecznego lub domowego makaronu: jak zrobić makaron

Zupa pomidorowa przygotowanie:

Do zimnej wody włożyć mięso i gotować przez 5 minut – następnie zdjąć szumy, doprawić pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, a następnie dodać włoszczyznę. Gotować do miękkości warzyw. Dodać sól – bulion doprawić tak, żeby smakował jak dobry rosół. Jeśli macie gotowy bulion użyjcie go.

Do gotującego się rosołu dodać soku pomidorowego – ja na spory garnek dodaję około litra. Pogotować około 10 minut, dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego, żeby smak był jeszcze bardziej wyrazisty.

W razie potrzeby dosolić lub lekko posłodzić, gdy zupa pomidorowa okaże się zbyt kwaśna. Następnie dodać słodkiej papryczki dla aromatu i głębszego koloru.

W międzyczasie ugotować makaron. Zupę podawać z kleksem kwaśniej śmietany 18% i szczyptą natki pietruszki.

Uwielbiam tę delikatną zupę pomidorową z kawałkami gotowanego kurczaka.

Moim zdaniem zupa pomidorowa to królowa polskich zup.

zupa pomidorowa

zupa pomidorowa

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • Pingback: Karkówka pieczona soczysta - najpierw podsmażona z majerankiem i winem()

  • Pingback: Zupa ogórkowa przepis na pyszną zupę z podsmażonymi ogórkami i koprem()

  • Pingback: Kapuśniak przepis na pyszną zupę z kiszonej kapusty na żeberkach()

  • http://Website Lilianna

    Zupa pomidorowa jest smakowita.Całej rodzinie smakuje.Doprawdy nic dodać nic ująć.Często gości na moim stole.Ja psss podjadam ją nawet nocą i to na zimno.Też smaczna.

  • http://Website Maria

    Zupa pomidorowa najlepiej mi wychodzi w/g Waszego przrpisu.Całej rodzinie smakuje, ale też i koleżanki często pytają, kiedy będzie zupa pomidorowa.Zawsze gotuję jej dużo, bo na prawdę z przyjemnością patrze, jak wszyscy ja”pałaszują

  • http://Website Amelia

    Muszę ja zjeść chociaż raz w tygodniu.Zupa pomidorowa jest, jak dobre wino.Ciekawe dlaczego nie lubiłam jej w dzieciństwie.Może babcia coś dziwnego dosypywała.Albo chciała mnie otruć.Dzisiaj ją lubię, a babcia też.

  • http://Website Maria

    Właśnie znowu ją gotuję,zapach roznosi się po całym domu.Zupa pomidorowa,jest, smaczna, zdrowa i szybko sie ją gotuje.Podjadam z gara.Róbcie ją wszyscy, radzę wam, nie pożałujecie.Cała moja rodzina i znajomi przepadają za nią.Niebo w gębie.

Komentarze

komentarze

Back to Top