Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa 5.00/5 (100.00%) 8 głos[ów]

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa przepis na pyszną kwaskowatą zieloną zupę. Ja gotuję szczawiową na wywarze warzywnym i podaję ją ze śmietaną i tłuczonymi ziemniakami. Ziemniaki podaję w miseczce obok – ale jem je łyżką i zanurzam w tej aromatycznej zupie. Można też tłuczone ziemniaki zalać zupą. Moja szczawiowa nie zawiera warzyw w środku – warzyw z bulionu pozbywam się, gdyż jestem fanką „eleganckiej”, żeby nie powiedzieć wytwornej zupy szczawiowej – jeśli zupę z zielska można tak nazwać.

Pamiętajcie, żeby nie objadać się tą zupą za często – bo nadmiar szczawianów może być obciążający dla organizmu – ale raz na jakiś czas szczawiowa na pewno nikomu nie zaszkodzi. Krojąc 2 pęczki szczawiu miałam na jego temat zabawne przemyślenia – pachnie i wygląda jak zielsko z dziecięcej, podwórkowej zabawy. Finalnie zupa wyszła pysznie a zagryzana tłuczonymi ziemniakami ma w sobie jakiś trudny do opisania urok. Polecam.

szczaw

szczaw

 

Zupa szczawiowa składniki:

włoszczyzna – pęczek

2 pęczki szczawiu – około 400 gramów

sól, pieprz opcjonalnie vegeta

odrobina cukru jeśli zupa wyjdzie zbyt kwaśna

ziele angielskie, liść laurowy, kilka kulek pieprzu

śmietana 18 % – 3 łyżki do smaku

1 łyżka masła do podsmażenia szczawiu

1 mały słoiczek szczawiu ze słoika (do zmiksowania i zagęszczenia nim zupy)

ziemniaki ugotowane i utłuczone z masłem i śmietaną jako dodatek

Kilka jajek ugotowanych na twardo – pokrojonych w ćwiartki

Zupa szczawiowa przepis przygotowanie:

Włoszczyznę umyć i obrać, dodać do niej listki laurowe, ziele angielskie i sól – gotować do miękkości warzyw. Ja opcjonalnie dodaję vegety jeśli wywar jest nie dość aromatyczny. Oczywiście możecie użyć też wywaru mięsnego, ale ja wolę w tym wypadku wegetariański – zupa jest chudsza i delikatniejsza.

Z wywaru wyjąć wszystkie warzywa – możecie użyć ich np. do sałatki lub zjeść gotowane – ja nie wkrajam do szczawiowej żadnych warzyw – wolę czystą szczawiową tylko z jajkiem.

Szczaw umyć i poobrywać mu ogonki – nie będzie dzięki temu łykowaty. Następnie posiekać szczaw i podsmażyć go na maśle około 5 minut – aż zmieni kolor.

Do bulionu dodać szczaw i pogotować jakieś 15 minut. W międzyczasie zmiksować mały słoik koncentratu szczawiowego i dolać go do zupy – ten sekret spowoduje, że zupa będzie miała głęboki aromat i bardziej intensywny kolor.

Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru – tak żeby smak był zrównoważony.

Zdjąć zupę z ognia, dodać śmietanę – ja najpierw „poznaję” oba płyny w osobnej misce, żeby mieć pewność, że nic się nie zwarzy.

W międzyczasie ugotować ziemniaki – my mieliśmy młode. Ziemniaki ugnieść na gładkie pure z solą, odrobiną masła i śmietany – podawać w małej miseczce z odrobiną koperku.

Zupę szczawiową serwować z jajkiem na twardo. Pychota!

zupa szczawiowa

zupa szczawiowa

 

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top