Tajska Zupa Tom Yum Przepis

Tajska Zupa Tom Yum Przepis 4.75/5 (95.00%) 8 głos[ów]

Zupa Tom Yum

Tom Yum pochodzi z Tajlandii, jest pikantna, kwaśna, słodka i słona zarazem, aromaty łączą się jednak w jeden Tom Yumowy – niepowtarzalny i harmonijny smak, w którym wyczuć można świeżość limonki i trawy cytrynowej, kwaśność tamaryndu, słoność: sosu rybnego i słodycz specjalnego azjatyckiego cukru w bryle.

Dodatkową zaletą tej zupy jest prostota jej wykonania – zajmie to nie więcej niż pół godziny. Pomimo, że składniki wydają się skomplikowane można je zdobyć np. przez internet (będę opisywała też sumienie miejsca, w których kupić można różne dziwactwa)

Przepis jest na duży gar, ponieważ mimo wszelkich starań nie umiem gotować mało -a moje próby kończą się tym, że gotuję w 2 małych garnkach.

Zaczynamy, poniżej w całej swojej okazałości zupa tajska Tom Yum.

Składniki zupa Tom Yum:

1 duża cebula

3 ząbki czosnku
1 czerwona chilli
6 plastrów imbiru
6 plastrów galangi
5 liści limonki (najlepiej mrożonych)
3 patyki trawy cytrynowej – należy je poobijać tłuczkiem przed włożeniem do garnka
łyżka stołowa suszonego tamaryndowca
5 łych pasty tom yum – ja używam tej ze zdjęcia poniżej
6 chlustów sosu rybnego – też załączam zdjęcie
cukier – azjatycki w bryle lub cukier brązowy około 2 łyżek
sok z połówki limonki
400 g kurczaka
15 krewetek – najlepiej szarych
puszka mleka kokosowego
kiełki fasoli mung
pieczarki – 300 g
można dodać też tajską oberżynę lub inne warzywa, które lubicie
dużo kolendry

zupa Tom Yum przepis:

Smażymć czosnek z chilli (drobno posiekane) na oleju przez 3 minuty, dodać cebulę, imbir i galangę – smażyć do zmięknięcia cebuli, dodać łyżkę tamaryndowca i zmaltretowaną trawę cytrynową (maltretujemy tylko tyle, żeby wydobyć aromat – nie ma sensu całkowicie jej kruszyć, ponieważ po ugotowaniu trzeba ją wyłowić – łatwiej wyławia się w całości). Smażymy dzielnie dalej, dodajemy listki limonki i dodajemy 3 solidne łyżki pasty tom yum. Następnie dorzucamy kawałki kurczaka i chwilę obsmażamy. Później dolewam wody – mniej więcej do połowy dużego! garnka, dorzucam pieczarki i opcjonalnie tajską oberżynę (pokrojoną na kawałki wielkości pieczarek). Gotuję to około 10 minut, smakując i dodając do smaku pasty tom yum, sosu rybnego, cukru i soku z limonki – wszytko musi grać – zupa Tom Yum ma być intensywna i mieć DUŻO SMAKU!

Dorzucam odmrożone krewetki i w tym samym czasie wlewam mleko kokosowe – całą puszkę – najlepiej, żeby było gęste. Gotuję 2 minuty – do momentu zaróżowienia się krewetek.

Następnie posypuję obficie kiełkami i kolendrą.

W osobnym garnku zaparzam cieniutki makaron sojowy lub ryżowy.

Zupa tom yum można zostać udekorowana plasterkami chilli, kolendrą i ⅙ limonki.

Jedząc spocicie się niemiłosiernie, ale warto. Zupę tę gotuję co najmniej raz w tygodniu bo już nie tylko ja jestem od niej uzależniona!

tom yum

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top