Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy 3.40/5 (68.00%) 5 głos[ów]

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy czerwonej, lekko pikantna, aromatyczna i rozgrzewająca. To zupa idealna na jesień w dodatku zdrowa i sycąca. Zupę z czerwonej soczewicy przygotowuję na bulionie warzywnym, jej sekretem jest dodanie pieczonej w piekarniku papryki, która niesamowicie podkręca smak. Doprawiam ją ugniecionymi nasionami kolendry i kuminu, dzięki temu zyskuje niepowtarzalny smak. Konsystencja również jest wybitna – warzywa miksuję na gęsty krem i dopiero wtedy dosypuję ziaren soczewicy, które gotuję około 7 minut. Pycha.

Zupa z soczewicy składniki:

3 marchewki

1 mały kawałek selera

1 mała pietruszka

1 pieczona papryka

3 ząbki czosnku

1 duża cebula

2 puszka pomidorów

3 łyżki koncentratu pomidorowego

około 200 gramów czerwonej soczewicy

łyżeczka sproszkowanych nasion kolendry

łyżeczka sproszkowanych nasion kminku

sól, pieprz, opcjonalnie vegeta lub kostka rosołowa

odrobina chilli i słodkiej papryki w proszku

oliwa do smażenia

Zupa z soczewicy przepis przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić na grube kawałki. Możecie kroić niechlujnie i tak wszystko zmiksujemy.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem i chilli, a następnie dodać marchew, pietruszkę i seler, smażymy około 10 minut – żeby smaki się połączyły.

Całość zalewamy 2 szklankami bulionu – może być z kostki (ja miałam mrożony bulion warzywny) i gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.

W międzyczasie pieczemy w 180 stopniach całą paprykę, aż zmięknie i lekko się przypiecze.

Warzywa zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy paprykę pieczoną, sól, pieprz, kminek i kolendrę oraz czerwoną słodką paprykę. Po około 10 minutach ucieramy wszystko blenderem na gładką masę.

Dosypujemy do kremu czerwoną soczewicę – około 150 gramów i gotujemy aż będzie miękka – ja gotowałam 7 minut.

Całość posypujemy natką pietruszki i rozkoszujemy się tą wspaniałą zupą.

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top