Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy czerwonej, lekko pikantna, aromatyczna i rozgrzewająca. To zupa idealna na jesień w dodatku zdrowa i sycąca. Zupę z czerwonej soczewicy przygotowuję na bulionie warzywnym, jej sekretem jest dodanie pieczonej w piekarniku papryki, która niesamowicie podkręca smak. Doprawiam ją ugniecionymi nasionami kolendry i kuminu, dzięki temu zyskuje niepowtarzalny smak. Konsystencja również jest wybitna – warzywa miksuję na gęsty krem i dopiero wtedy dosypuję ziaren soczewicy, które gotuję około 7 minut. Pycha.
Zupa z soczewicy składniki:
3 marchewki
1 mały kawałek selera
1 mała pietruszka
1 pieczona papryka
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
około 200 gramów czerwonej soczewicy
łyżeczka sproszkowanych nasion kolendry
łyżeczka sproszkowanych nasion kminku
sól, pieprz, opcjonalnie vegeta lub kostka rosołowa
odrobina chilli i słodkiej papryki w proszku
oliwa do smażenia
Zupa z soczewicy przepis przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić na grube kawałki. Możecie kroić niechlujnie i tak wszystko zmiksujemy.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem i chilli, a następnie dodać marchew, pietruszkę i seler, smażymy około 10 minut – żeby smaki się połączyły.
Całość zalewamy 2 szklankami bulionu – może być z kostki (ja miałam mrożony bulion warzywny) i gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
W międzyczasie pieczemy w 180 stopniach całą paprykę, aż zmięknie i lekko się przypiecze.
Warzywa zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy paprykę pieczoną, sól, pieprz, kminek i kolendrę oraz czerwoną słodką paprykę. Po około 10 minutach ucieramy wszystko blenderem na gładką masę.
Dosypujemy do kremu czerwoną soczewicę – około 150 gramów i gotujemy aż będzie miękka – ja gotowałam 7 minut.
Całość posypujemy natką pietruszki i rozkoszujemy się tą wspaniałą zupą.