Zupa

Zupa 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Zupa

Zupa czyli przepisy na aromatyczne zupy, które uwielbiam. Naukowcy udowodnili, że jedzenie zup sprzyja walce z nadwagą (osoby jedzące zupy przed daniem głównym zjadały 30% mniej dania głównego i czuły się bardziej najedzone). Przepadam za zupami, gdyż są łatwe i szybkie w przygotowaniu – nawet jeśli rosół powinno się gotować trzy godziny, pilnując go i doprawiając w sumie nie zajmie nam to więcej niż 15 minut stania nad garnkiem. Zupy to witaminowe bomby, które pomagają odżywić i nawodnić organizm.

Pokochajcie zupy, to idealne dania do odgrzania w pracy – mogą być lekkie, dietetyczne, ale też sycące i bardzo zdrowe.

Moja ulubiona zupa to chyba tradycyjna polska ogórkowa. Na drugim miejscu jest krupnik z suszonymi grzybami, za którym przepadam od dzieciństwa.

Sekretem udanej pomidorowej jest dodanie słodkiej, czerwonej papryki, która ożywia smak i kolor. Jeśli jesteście na diecie koniecznie jedzcie zupę kalafiorową i paprykową – są pyszne i niskokaloryczne.

Zupa to lekarstwo na przeziębienie – np. aromatyczny rosół uleczył już nie jedną grypę. W zupach tkwi magia, powolnego gotowania składników w jednym garze, dzielenia się ją, zupa ma właściwości pocieszające, kojące i uzdrawiające.

Nie należy zapominać o walorach rozgrzewających – np. lekko pikantna zupa z soczewicy uratowała mnie w niejeden mroźny dzień.

W zupach drzemie moc, mam nadzieję, że już rozumiecie moją miłość do zup.

Wybrane przepisy

  • aromatyczna i prosta pieczarkowa zupa

    Zupa pieczarkowa ze śmietaną

    Zupa pieczarkowa ze śmietaną Zupa pieczarkowa z ziemniakami i śmietaną to prosta i delikatna zupa, której smak możemy podkreślić odrobiną soku z cytryny i solidną porcją natki pietruszki. Ja zawsze...
    Więcej
  • tradycyjny chłodnik litewski

    Chłodnik Litewski

    Chłodnik Litewski Chłodnik litewski to jedna z moich ulubionych zup zwłaszcza w upalne dni. Chłodnik to prosta i lekka zupa przygotowana z botwinki czyli małych buraczków, a głównie ich liści....
    Więcej
  • zupa krem z warzyw

    Zupa krem z warzyw

    Zupa krem z warzyw Zupa krem z warzyw korzeniowych czyli zdrowa, aromatyczna i niesłychanie smaczna zupa warzywna. Jadłam bardzo podobny krem w pewniej restauracji i się w nim zakochałam –...
    Więcej
  • krem pomidorowo-paprykowy

    Krem pomidorowo-paprykowy

    Krem pomidorowo-paprykowy Krem pomidorowo-paprykowy to wyrazista zupa o aksamitnej konsystencji, którą zyskujemy dzięki dodaniu serka mascarpone. Krem jest lekko pikantny z wyczuwalnym aromatem ziół. Zupa paprykowo-pomidorowa jest sycąca i łatwa...
    Więcej
  • zupa klopsowa

    Zupa klopsowa

    Zupa klopsowa Zupa klopsowa – to prosta, tania i niesamowicie smaczna zupa – jeśli nie chce się Wam obierać włoszczyzny, walczyć z dodatkami – a jednak macie ochotę na pożywną...
    Więcej
  • chłodnik z ogórków

    Chłodnik ogórkowy

    Chłodnik ogórkowy Chłodnik ogórkowy przepis na orzeźwiająca, chłodzącą, delikatną zupę w sam raz na żar lejący się z nieba. Cudowne w tym przepisie jest to, że nie trzeba niczego gotować...
    Więcej
  • zupa kapuściana

    Zupa kapuściana

    Zupa Kapuściana Zupa kapuściana trochę inna niż, tak zwana „zupa Kwaśniewskiego”, za to smaczniejsza i też odchudzająca. Kto się nie odchudza może ugotować ją na mięsie i dodać ziemniaki. Na...
    Więcej
  • grochówka

    Grochówka

    Grochówka Grochówka, to smaczna, pożywna i nieskomplikowana w przygotowaniu zupa. Najlepiej smakuje zimą, bo jest rozgrzewająca i sycąca. Dobrze się po niej śpi. Zima się wydłużyła więc można ją jeszcze gotować. Grochówka składniki:...
    Więcej
  • rosół dla dzieci

    Rosół dla dzieci

    Rosół dla dzieci Rosół dla dzieci – czyli jak sprawić, żeby niejadek zjadł tę zdrową zupę? Oprócz smaku ważne jest ciekawe podanie dania. Pamiętam, że jedynym sposobem mojej mamy, żebym...
    Więcej
  • barszcz biały

    Barszcz biały

    Barszcz biały Barszcz biały to delikatna wielkanocna zupa gotowana na zakwasie z mąki pszennej razowej. Ja nie mam predyspozycji do hodowania zakwasu dlatego używam sprawdzonego zakwasu z butelki. Uwielbiam biały...
    Więcej
  • żurek

    Żurek

    Żurek Żurek czyli tradycyjna wielkanocna zupa na zakwasie z mąki żytniej. Uwielbiam tę zupę doprawioną solidną łyżką chrzanu. Idealnie jest zagryźć żur kromką domowego chleba. Jeśli chodzi o zakwas domowy...
    Więcej
  • ramen

    Ramen

    Ramen Ramen przepis na wspaniały japoński rosół z masą aromatycznych dodatków. Ramen to klarowny, delikatny, słodko-słony długo gotowany rosół. Sekretem jest dodanie długo redukowanej cebuli z sosem sojowym i ryżowym...
    Więcej
  • cioppino

    Cioppino

    Cioppino Cioppino czyli pikantna zupa z owoców morza, której główną nutą jest pomidorowy sos. Jedliśmy we Włoszech tę wspaniałą potrawę i zakochaliśmy się w niej bez pamięci – po kilku...
    Więcej
  • minestrone

    Minestrone

    Minestrone Minestrone to włoska zupa z sezonowych warzyw, nie ma dokładnego przepisu na tę pyszną zupę – jej skład zależy od sezonu (dostępność określonych warzyw), od regionu Włoch (niektórzy podają...
    Więcej
  • zupa krem z groszku

    Zupa krem z groszku

    Zupa krem z groszku Zupa krem z groszku przepis na lekko pikantną, niskokaloryczną lecz sycącą zupę z imbirem i cebulą. Krem z zielonego groszku to bardzo łatwa w przygotowaniu zupa,...
    Więcej
  • zupa jarzynowa

    Zupa jarzynowa

    Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa przepis na idealną, przepyszną jarzynową zupę. Ja gotuję jarzynową na bulionie z włoszczyzny – nie dodaję mięsa, jarzynowa powinna być lekka i zdrowa. Mamy też rodzinny...
    Więcej
  • zupa gulaszowa

    Zupa gulaszowa przepis

    Zupa gulaszowa przepis Zupa gulaszowa przepis na aromatyczną węgierską gulaszową na wołowinie. Zupa gulaszowa z papryką, ziemniakami i cebulą skąpana w aromacie wędzonej, ostrej suszonej papryce i kminku. Możecie dorzucić...
    Więcej
  • krem z porów

    Krem z porów

    Krem z porów Krem z porów przepis na delikatną, subtelną zupę z porów. Jej wykonanie jest bardzo łatwe i nie zajmie Wam więcej niż 25 minut. Ta zupa ma w...
    Więcej
  • barszcz czerwony

    Barszcz czerwony

    Barszcz czerwony Barszcz czerwony przepis na idealny barszcz na domowym zakwasie. Jeśli nie macie czasu na tworzenie zakwasu – po prostu dodajcie więcej buraków i trochę soku jabłkowego – będzie...
    Więcej
  • zupa śledziowa

    Zupa śledziowa

    Zupa śledziowa Zupa śledziowa to dla mnie wielkie zaskoczenie – podchodziłam do tego dziwnego pomysłu bardzo sceptycznie, ale to jedna z tradycyjnych wigilijnych zup więc postanowiłam spróbować. Twórczynią wybornej śledziowej...
    Więcej
  • flaki

    Flaki

    Flaki Flaki przepis na tradycyjne polskie flaczki z majerankiem i papryką. Któż za nimi nie przepada. Flaki to aromatyczna, gęsta zupa znana w Polsce od XIV wieku, podobno sam Władysław...
    Więcej
  • tajska zupa

    Tajska zupa

    Tajska zupa Tajska zupa z mlekiem kokosowym i trawą cytrynową z kurczakiem i krewetkami czyli przepis na aromatyczną, magiczną zupę, która nazywa się TOM KA. Przygotowanie tej zupy tylko wydaje...
    Więcej
  • rosół z gesi

    Rosół z gęsi

    Rosół z gęsi Rosół z gęsi przepis na wspaniały rosół na gęsich szyjkach. Jest lekko słodkawy, delikatny i chudy. Mięso gęsi jest niezwykle zdrowe i prawie nie zawiera cholesterolu, mało...
    Więcej
  • kapuśniak

    Kapuśniak

    Kapuśniak Kapuśniak przepis na pyszną zupę z kiszonej kapusty – gotowaną na wieprzowych żeberkach. Pomimo, że jedną z moich ulubionych zup jest zupa pomidorowa to uwielbiam też kwaśne zupy – kapuśniak...
    Więcej
  • zupa fasolowa

    Zupa fasolowa

    Zupa fasolowa Zupa fasolowa to cudownie pożywne i smaczne danie. Przepis na moją zupę jest prosty: bulion gotowany na żeberkach i włoszczyźnie,a sekretem jest dodanie cząbru i majeranku pod koniec...
    Więcej
  • zupa pho

    Zupa Pho

    Zupa Pho Zupa Pho przepis na wspaniały, esencjonalny wietnamski rosół gotowany na wołowych kościach i mięsie. W Pho odnajdziecie wiele aromatów: imbir, anyż, goździki i cynamon – powodują, że zupa...
    Więcej
  • zupa z soczewicy

    Zupa z soczewicy

    Zupa z soczewicy Zupa z soczewicy czerwonej, lekko pikantna, aromatyczna i rozgrzewająca. To zupa idealna na jesień w dodatku zdrowa i sycąca. Zupę z czerwonej soczewicy przygotowuję na bulionie warzywnym,...
    Więcej
  • zupa marchwiowa

    Zupa marchewkowa

    Zupa marchewkowa Zupa marchewkowa przepis na aromatyczny krem z marchwi, cebuli z dodatkiem imbiru i odrobiny soku z pomarańczy. Krem jest aromatyczny, gęsty i delikatny, a przede wszystkim sycący –...
    Więcej
  • krupnik przepis

    Krupnik przepis

    Krupnik przepis Krupnik przepis czyli jak zrobić wyborny, delikatny krupnik. Tu nasuwa się pytanie jakiej kaszy użyć do krupniku – wybór jest oczywisty jęczmienna perłowa. Sekretem krupniku jest dodanie kilku...
    Więcej
  • zupa grzybowa

    Zupa grzybowa

    Zupa grzybowa Zupa grzybowa przepis na wspaniałą, gęstą zupę, którą możemy się delektować od późnego lata do jesieni. Oczywiście o innej porze roku można użyć mrożonych grzybów. Do zupy grzybowej...
    Więcej
  • zupa dyniowa

    Zupa dyniowa

    Zupa dyniowa Zupa dyniowa przepis na pyszną, zdrową, lekko pikantną dyniową zupę krem. Sezon dyniowy zbliża się wielkimi krokami – oznacza to, że powoli nadchodzi jesień i żeby aurę jesieni...
    Więcej
  • zupa kalafiorowa

    Zupa kalafiorowa

    Zupa kalafiorowa Zupa kalafiorowa z włoszczyzną, koperkiem i opcjonalnie śmietaną to lekka i zdrowa zupa. Ja dodaję śmietanki 30%, ale jeśli mam ochotę na chudszą wersję po prostu śmietany nie...
    Więcej
  • zupe cebulowa

    Zupa cebulowa

    Zupa cebulowa Zupa cebulowa czyli mój przepis na francuską zupę cebulową, która smakuje jak w paryskim bistro. Zupa ta wymaga cierpliwości – ponieważ trzeba bardzo powoli smażyć cebulę, aż się...
    Więcej
  • zupa miso

    Zupa miso

    Zupa miso Zupa miso przepis na japońską, zdrową i pyszną zupę na bazie rybnego bulionu dashi i pasty miso z fermentowanych ziaren soi. Ja dodałam do mojego miso jeszcze makaronu...
    Więcej
  • zupa ogorkowa

    Zupa ogórkowa

    Zupa ogórkowa Zupa ogórkowa z kiszonymi ogórkami na bulionie warzywnym lub opcjonalnie mięsnym. Dziś z powodu upału chciałam ograniczyć „ciężar” zupy i przygotowałam ją tylko na bulionie warzywnym – wyszła...
    Więcej
  • zupa szczawiowa

    Zupa szczawiowa

    Zupa szczawiowa Zupa szczawiowa przepis na pyszną kwaskowatą zieloną zupę. Ja gotuję szczawiową na wywarze warzywnym i podaję ją ze śmietaną i tłuczonymi ziemniakami. Ziemniaki podaję w miseczce obok –...
    Więcej
  • zupa pomidorowa

    Zupa pomidorowa

    Zupa pomidorowa Zupa pomidorowa – czyli mój przepis na wspaniałą, domową, tradycyjną pomidorową zupę. Oczywiście najważniejszy jest bulion – ja zrobiłam pomidorową na wczorajszym rosole: rosół przepis, ale jeśli chcecie mieć...
    Więcej
  • rosół przepis

    Rosół przepis

    Rosół przepis Rosół przepis czyli mój przepis na wspaniały rosół, króla zup i klasyczną podstawę zup wszelakich. Rosół to prastara zupa, długo gotowany bulion z mięsa i warzyw – prawie...
    Więcej
  • barszcz ukraiński

    Barszcz ukraiński

    Barszcz ukraiński Barszcz ukraiński to wspaniała, delikatna zupa o głębokim aromacie. Z włoszczyzną, burakami, fasolą i kapustą tworzą wspaniałą kompozycję – dopełnia go smak mięsa i odrobina śmietany. Robiliśmy barszcz...
    Więcej
  • krem ze szparagów

    Krem ze szparagów

    Krem ze szparagów Krem ze szparagów to kolejna, sezonowa zupa. Jest bardzo łatwa do zrobienia, ponadto bardzo zdrowa – szparagi oczyszczają organizm. Są też niskokaloryczne – więc jeśli dodacie nie...
    Więcej
Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top