Dorsz duszony w śmietanie z cebulą i ziołami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Dorsz duszony w śmietanie z cebulą i koperkiem to pomysł na błyskawiczny i delikatny obiad. Danie to przygotujecie w 15 minut, polecam serwować duszonego dorsza ze szpinakiem z czosnkiem. Warto do 18% śmietany wkropić trochę soku z cytryny – przyjemnie ożywi danie. Duszony dorsz jest miękki, soczysty i o wiele delikatniejszy niż smażony. Ja doprawiam to danie ziołami prowansalskimi lub tymiankiem.
Dorsz duszony – składniki
- 2 filety z dorsza (jeśli macie mrożone należy je rozmrozić przed smażeniem – rybę najlepiej rozmrażać powoli w lodówce)
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
- śmietana 18%
- kilka kropli soku z cytryny
- świeży koperek
- łyżka masła do smażenia
Dorsz duszony – przepis
- Dorsza umyć i wysuszyć oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozpuścić łyżkę masła i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec dodać drobno posiekany ząbek czosnku.
- Na cebulę położyć kawałki dorsza i chwilę podsmażać z obu stron, następnie zalać całość śmietaną.
- Doprawić tymiankiem lub ziołami prowansalskimi, vegetą, solą i pieprzem. Całość skropić sokiem z cytryny – doda wyrazu temu delikatnemu sosowi.
- Dusić do momentu aż śmietana zgęstnieje a dorsz się zetnie – pamiętajcie – nie za długo, żeby nie przesuszyć ryby.
- Całość obficie posypać koperkiem. Serwować ze szpinakiem i czosnkiem.
Uwielbiam to delikatne, aromatyczne danie. Słony dorsz przełamany aksamitnym śmietanowym sosem z kawałkami cebuli (może być też por – będzie jeszcze delikatniej) to wymarzony obiad.