Omlet na słodko
Czas przygotowania:
5 min.
Czas gotowania:
10 min.
Łączny czas:
15 min.
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Puszysty, delikatny jak chmurka omlet na słodko w stylu grzybka, ale z minimalną ilością mąki. Omlet z ubitych białek z odrobiną soli – na koniec wmieszałam żółtka i płaską łyżkę mąki. Przygotujcie się, że na patelni piana z białek trochę opadnie – nic nie szkodzi – dzięki niewielkiej ilości mąki omlet nadal będzie delikatny. Składam go na pół – do środka upycham kilka łyżek wiśniowej konfitury, obok kleks kwaśnej śmietany, a z góry pierzynka z cukru – pudru. Wy też możecie przygotować sobie idealne śniadanie w 15 minut.
Omlet na słodko – składniki
- 4 białka
- 2 żółtka (mogą być 4, ale będzie cięższy)
- solidna szczypta soli
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- odrobina masła do smażenia
Delikatny omlet ze słodkimi dodatkami – przepis
- Białka oddzielić o żółtek i ubić z solą na sztywną pianę.
- Do białek delikatnie domieszać żółtka i łyżkę mąki.
- Na patelni – najlepiej z nieprzywierającą powłoką rozgrzać łyżkę masła. Następnie delikatnie przenieść jajeczną masę na patelni.
- Smażyć na średnio-dużym ogniu, aż spód stanie się złocisty – omlet przełożyć packą lub za pomocą drugiego talerza na drugą stronę i smażyć do momentu lekkiego zrumienienia.
- Omlet przekroić na pół – z tej ilości spokojnie powinny wyjść 2 porcje.
- Posmarować swoją ulubioną konfiturą i oprószyć cukrem pudrem. Ja nigdy nie słodzę masy jajecznej przed smażeniem – cukier puder z góry w zupełności wystarczy. Obok kleks kwaśnej śmietany, który doskonale zrównoważy słodycz dania.