Ciasto kakaowe z wiśniami

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

35 min

Łączny czas:

55 min

Ilość porcji:

12

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Ciasto kakaowe z wiśniami to połączenie słodkości kakao i delikatnej kwasowości wiśni, które sprawia, że każdy kęs to prawdziwa eksplozja smaku! Wyjątkowo miękki biszkopt i soczysty owocowy dodatek zadowoli każdego wielbiciela ciast domowych. Z naszym przepisem, krok po kroku, stworzysz to wyjątkowe ciasto bez najmniejszych trudności!

Ciasto kakaowe z wiśniami – składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 50 g kakao
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300 g wiśni (świeżych lub z puszki)
  • cukier puder do dekoracji

Możliwe alternatywy:

  • Wiśnie możesz zastąpić innymi owocami, takimi jak borówki, maliny lub czereśnie.
  • Jeśli nie tolerujesz glutenu, mąkę pszenną możesz zastąpić mąką bezglutenową.
  • Cukier zastąp stewią lub innym słodzikiem, jeżeli poszukujesz mniej kalorycznej alternatywy.

Ciasto kakaowe z wiśniami – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natłuść i obsyp mąką blaszkę do pieczenia.
  2. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj do nich przesiane kakao, mąkę i proszek do pieczenia, dolej mleka a następnie delikatnie wymieszaj.
  4. Do masy żółtkowej dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj, aby ciasto było lekkie i puszyste.
  5. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki, a na wierzchu równomiernie rozłożyć odsączone wiśnie.
  6. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie drewniany patyczek – powinien wyjść suchy.
  7. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

I tak oto, krok po kroku, stworzyliśmy nasze przepyszne ciasto kakaowe z wiśniami!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

  1. Hmmm… zabrałam się za robienia ciasta. Po utarciu żółtek z cukrem i dodaniu produktów sypkich zrobił się beton. Uznałam, ze chyba czegoś tu brakuje – dolałam mleka (ok. 200ml) – jeśli jednak wszystko miało być tak jak w przepisie, proszę o sprostowanie, bo w moim odczuciu nic z tego by nie wyszło. (Olej, mleko? Coś płynnego…)

    Ciasto się piecze. Zobaczymy, jaki będzie efekt po mojej sytuacyjnej modyfikacji.

    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *