Naleśniki ze szpinakiem
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem – składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka szpinaku (można użyć mrożonego lub świeżego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Naleśniki ze szpinakiem – przepis krok po kroku
- Na początku przygotuj szpinak. Jeśli używasz mrożonego, rozmroź go i odsącz z nadmiaru wody. Jeśli używasz świeżego, umyj go dokładnie i osusz.
- W rondlu rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
- Dodaj szpinak do cebuli i czosnku, smaż przez kilka minut, aż szpinak zmięknie. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
- W misce wymieszaj mąkę, mleko i jajka, aż powstanie jednolite ciasto naleśnikowe.
- Dodaj do ciasta przygotowany wcześniej szpinak i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, smaż naleśniki z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
- Serwuj naleśniki ze szpinakiem na talerzu, możesz je podać samodzielnie lub z ulubionym sosem.
Smacznego!