Ogórki w zalewie gyros

Czas przygotowania:

25 min

Czas gotowania:

Łączny czas:

25 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

polska, grecka

Ogórki w zalewie gyros – składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru

Ogórki w zalewie gyros – przepis krok po kroku

  1. Ogórki umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
  2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj.
  3. W dużym garnku wymieszaj ocet winny, oliwę z oliwek, oregano, sól, pieprz i ewentualnie cukier.
  4. Dodaj do zalewy pokrojone ogórki, cebulę i czosnek.
  5. Dokładnie wymieszaj, aby składniki były równomiernie pokryte zalewą.
  6. Przykryj garnek i odstaw na minimum 4 godziny do lodówki, aby ogórki nasiąkły zalewą.
  7. Po tym czasie ogórki w zalewie gyros są gotowe do spożycia.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *