Pad Thai

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Pad Thai


Pad Thai to popularne tajskie danie, które jest znane na całym świecie ze swojego wyjątkowego smaku i aromatu. Jest to połączenie smażonych makaronów ryżowych, warzyw, mięsa (lub tofu) oraz aromatycznych przypraw. Przygotowanie tego dania w domu jest proste i satysfakcjonujące. Oto przepis na pyszne Pad Thai!

Pad Thai – składniki

  • 200g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, pokrojona w paski
  • 200g krewetek lub kurczaka, pokrojonych w kawałki (alternatywnie: tofu)
  • 2 jajka
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie paski
  • 1 papryka, pokrojona w paski
  • 1/2 szklanki kiełków fasoli mung
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru palmowego (alternatywnie: brązowego cukru)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • Garść posiekanej kolendry
  • Posiekane orzeszki ziemne do posypania

Pad Thai – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj makaron ryżowy, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
  2. W dużym rondlu lub woku, rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Dodaj czosnek i cebulę, smażając je przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj krewetki (lub kurczaka/tofu) i smaż przez kilka minut, aż będą gotowe.
  4. Wbij jajka do rondla i delikatnie roztrzep je widelcem. Smaż przez kilka minut, mieszając, aż jajka zetną się i połączą z resztą składników.
  5. Dodaj marchewkę, paprykę i kiełki fasoli mung. Smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż chrupiące.
  6. W osobnej miseczce, wymieszaj sos rybny, sos sojowy, cukier palmowy i sok z limonki. Dodaj ten sos do woka i dobrze wymieszaj z resztą składników.
  7. Dodaj ugotowany makaron ryżowy do woka i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  8. Podawaj Pad Thai na talerzach, posypując posiekaną kolendrą i orzeszkami ziemnymi.

Teraz, gdy znasz przepis na Pad Thai, możesz cieszyć się tym pysznym tajskim daniem w domowym zaciszu. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2460

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *