Ziemniaczki z grilla

Czas przygotowania:

10

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

2-3

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Ziemniaczki z grilla – składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka papryki wędzonej

Ziemniaczki z grilla – przepis krok po kroku

  1. Umieść ziemniaki w garnku z osoloną wodą i gotuj je przez około 10 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  2. Ostudź ziemniaki i pokrój je na połowę wzdłuż.
  3. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, oregano i ewentualnie paprykę wędzoną.
  4. Pędzelkiem smaruj ziemniaki z obu stron przygotowanym sosem.
  5. Rozgrzej grill do średnio wysokiej temperatury.
  6. Umieść ziemniaki na grillu z wewnętrzną stroną skierowaną w dół.
  7. Grilluj ziemniaki przez około 5-7 minut, aż będą chrupiące i lekko zrumienione.
  8. Przewróć ziemniaki na drugą stronę i grilluj kolejne 5-7 minut.
  9. Wyjmij ziemniaki z grilla i podawaj od razu.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *