Zupa krem z soczewicy i marchewki

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

25 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Zupa krem z soczewicy i marchewki – składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Zupa krem z soczewicy i marchewki – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  2. Dodaj marchewkę i smaż przez kolejne 5 minut, aż zmięknie.
  3. Dodaj soczewicę, curry, kumin i kolendrę. Smaż przez minutę, mieszając, aby składniki się połączyły.
  4. Zalej wszystko bulionem warzywnym. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż soczewica i marchewka będą miękkie.
  5. Przełóż zupę do blendera i zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody lub bulionu warzywnego.
  6. Przypraw zupę solą i pieprzem do smaku.
  7. Serwuj zupę krem z soczewicy i marchewki, posypaną świeżą natką pietruszki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *