Kaszotto z pęczaku

Kaszotto z pęczaku 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Kaszotto z pęczaku z cieciorką, bakłażanem i pomidorami

Kaszotto czyli polskie danie z kaszy przyrządzone jak risotto – czyli smażymy kaszę i powoli podlewamy bulionem, gdy bulion się wchłonie, a kasza jest nadal twarda – podlewamy kolejną porcją. Odkrywam ostatnio pęczak – tym razem przyprawiony został jak indyjskie curry – cudowne danie na jesień, rozgrzewa i pachnie orientem na kilometr, w dodatku jest sycące, wegetariańskie i bardzo smaczne. Prosta, jednogarnkowa potrawa zadowoli nawet wybrednych mięsożerców, którzy docenią wegetariański kunszt.

Kaszotto z pęczaku w stylu indyjskim:

szklanka kaszy pęczak (uprzednio przepłukanej)

1 duża cebula

2 spore ząbki czosnku

1/3 bakłażana

1/3 cukinii

2 średnie obrane pomidory (ja miałam malinowe)

3/4 puszki cieciorki

natka pietruszki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

około 3/4 litra bulionu może być z warzywnej kostki rosołowej

po łyżeczce kuminu i ziaren kolendry (ugniecionych na proszek)

łyżeczka curry (ja miałam jakiś miks Wschodnioindyjski)

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 płaska łyżka słodkiej papryki

1 łyżka oleju

sól

NAZWA przepis:

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na łyżce oleju podsmażyć cebulę na złoty kolor, następnie dodać czosnek i chwilę smażyć.

Opłukaną kaszę pęczak wrzucić na patelnię i smażyć około 3 minut, następnie podlać 150 ml bulionu, gdy kasza go wchłonie należy podlać danie kolejną porcją bulionu i dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa: cukinię i bakłażana, następnie podlać bulionem i tak podlewać do momentu, aż kasza będzie w 80% gotowa.

Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy: kumin, kolendrę, pieprz cayenne, paprykę słodką, curry i opcjonalnie sól (jeśli bulion dostatecznie dania nie posolił), następnie dodać cieciorkę z puszki (lub uprzenio namoczoną i ugotowaną cieciorkę suszoną.

Całość wymieszać i w razie potrzeby dodać kolejną porcję bulionu – kasza nie ma się rozgotować, powinna być lekko al dente – jeśli o kaszy można tak powiedzieć, dobrze też jeśli oblepi ją lekki nadmiar sosu (bulion nie musi się wchłonąć w stu procentach – dobrze jeśli utworzy się trochę aksamitnego sosu w stylu curry). Doprawić solą w razie potrzeby, jeśli koncentrat pomidorowy zbytnio zakwasił danie można zrównoważyć smak łyżeczką cukru.

Całość posypać natką pietruszki i jeść gorące – oczywiście najlepiej smakuje podczas deszczowej jesieni.

kaszotto z cieciorką

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://kompensor-odszkodowania.pl/ Kompensor

    Jestem bardzo ciekawy smaku, bo już sama nazwa jest tak finezyjna, że ma się wysokie wobec tego dania oczekiwania. Jestem zbyt mało utalentowany jak na taką nowość :(

Komentarze

komentarze

Back to Top