Sos grzybowy ze świeżych grzybów
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sos grzybowy przepis na pyszny sos ze świeżych grzybów. Lubię jesień chyba głównie dlatego, że można o tej deszczowej porze roku upolować grzyby. Składnik magiczny, pyszny wręcz doskonały. Wyczarujecie z niego dań wiele: od prostych po bardzo wytworne. Zaczynam od prostego sosu grzybowego, który jest świetny do makaronu, mięs, kopytek, placków ziemniaczanych czy klusek wszelkiej maści. Wspaniały jest też bez innych towarzyszy wyjadany łyżką prosto z patelni. W tym roku sezon grzybowy zapowiada się chyba całkiem przyzwoicie, kupić (lub nazbierać) można borowiki, podgrzybki i koźlarze. Sos grzybowy przygotowałam dziś z podgrzybków z cebulą i śmietaną.
Sos grzybowy ze świeżych grzybów – składniki
- pół kilograma dowolnych świeżych grzybów (ja miałam podgrzybki)
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz, liść laurowy
- śmietana 18% (jeśli chcecie delikatny słodkawy sos użyjcie 30% chociaż moim zdaniem bardziej pasuje ona do borowików)
- łyżka masła do smażenia
- odrobina natki pietruszki
- 3 łyżki stołowe bulionu lub wody
Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
- Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę i zeszklić na maśle.
- Grzyby umyć i osuszyć – pokroić w plasterki średniej grubości (dzięki temu zachowają swój fason)
- Do podsmażonej delikatnie cebuli dodać grzyby i solidnie je posolić i oprószyć pieprzem, smażyć około 10 minut, aż zobaczycie, że całość lekko ciemnieje a grzyby zaczynają być miękkie. Nie przesadzam z długością smażenia bo lubię czuć jędrne kawałki grzybów w sosie.
- Dodać kilka łyżek śmietany i odrobinę bulionu lub wody – żeby konsystencja nie była zbyt gęsta. Redukować około 5 minut. Na koniec dosolić w razie potrzeby i ewentualnie skropić odrobiną soku z cytryny. Można oprószyć sos natką pietruszki.
Z tym sosem jesienna depresja Was nie dopadnie.