Przetwory na zimę – jak je przygotować?
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Przetwory na zimę to piękny jesienny rytuał. Jesień to czas zbiorów dorodnych owoców i warzyw, moim zdaniem nic nie zastąpi domowego słoika konfitury, który otworzyć można w zimowy wieczór. Ogórki w chilli, marynowane grzyby czy przetwory z dyni to cudowne przekąski, które łatwo i szybko można zaprawić. Odrobina cukru, octu i przypraw czyni cuda – takie przetwory, dobrze spasteryzowane mogę stać kilka lat. Kiszone jesienią buraki doskonale nadadzą się na aromatyczny, wigilijny barszcz. Zawekowany przecier z jabłek uszlachetni szarlotkę, która z takim gotowym wkładem przygotujecie w 20 minut.
Kiszenie to jeden z najstarszych procesów konserwacji na świecie. Marynowanie w occie też ma bardzo długą historię. Najmłodszą technologią konserwowania jest pasteryzacja. Opiszę jak skutecznie pasteryzować i wekować przetwory.
Uwielbiam podziwiać kolekcję swoich kolorowych słoików, chyba się starzeję…
Uwielbiam też przetwory na zimę rozdawać, otwierać pachnące lasem marynowane grzybki i co najważniejsze zjadać to wszystko. Następnie snuję plany co by tu jeszcze przetworzyć.
Planuję tej jesieni przygotować własny przecier pomidorowy, powidła śliwkowe i najlepszy na świecie dyniowy keczup.
Pasteryzowanie przetworów na zimę
Są trzy metody: gotowanie słoików, pieczenie w piekarniku i po prostu zalewanie ich gorącą zawartością. W każdym przypadku słoiki należy odwrócić do góry dnem i studzić powoli pod kocem. Udane pasteryzowanie poznacie po wciągniętym wieczku.
Pasteryzowanie w garnku:
1. Należy umyć i wyparzyć słoiki.
2. Na dno garna położyć ścierkę – po pierwsze, żeby słoiki nie pękły, a po drugie, żeby nie stały zbyt prosto w garnku.
3. Do wyparzonych słoików wlać zagotowaną zawartość. Zakręcić i wstawić do gorącej ale nie wrzącej wody. Słoiki zalać wodą do 3/4 wysokości. Gotować od 20 do 30 minut.
4. Ostrożnie wyjąć na ścierkę i położyć do góry dnem. Przykryć kocem, żeby powoli stygły. Po kilkunastu godzinach wieczka powinny się wciągnąć. Oznacza to, że wytworzyło się podciśnienie i nie ma bakterii w przetworach na zimę.
Pasteryzowanie w piekarniku:
1. Do umytych i wyparzonych słoików nalać zawartość, którą chcemy pasteryzować.
2. Do lekko rozgrzanego piekarnika wstawić słoiki. Nastawić piekarnik na 130 stopni bez termoobiegu i piec słoiki co najmniej godzinę od osiągnięcia temperatury 130 stopni w piekarniku.
3. Następnie studzić pod kocem odwrócone do góry dnem. Patrz punkt 4.
Przetwory na zimę kojarzą mi się z ciepłem, bezpieczeństwem, piękną spiżarnią. Przetwory są zdrowe bo wiecie co w nich jest – nasze babcie miały rację robiąc co roku wspaniałe zaprawy.