Szpinak duszony z czosnkiem w śmietanie

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Szpinak z czosnkiem w śmietanie z czosnkiem i solą to banalnie prosty dodatek do dań, może posłużyć jako farsz do naleśników czy sos do makaronu. Najważniejszym składnikiem jest szpinak i ważne żeby był w liściach. Może być mrożony choć najsmaczniejszy jest świeży. Szpinak w śmietanie doskonale pasuje do ryb – polecam: przepis na smażonego łososia. Używam 18% śmietanki i odrobiny cytryny, żeby mieć pewność, że szpinak zachowa piękny, zielony kolor.

Szpinak duszony z czosnkiem w śmietanie – składniki

  • Kilogram świeżego szpinaku lub 1/2 kg mrożonego szpinaku w liściach
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz (opcjonalnie trochę vegety)
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • łyżeczka soku z cytryny
  • masło lub oliwa do smażenia

Szpinak duszony z czosnkiem w śmietanie – przepis

  1. Czosnek pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć delikatnie na maśle – nie pozwólcie czosnkowi zbrązowieć bo mógłby zgorzknieć.
  2. Do czosnku dorzucić liście szpinaku i dusić do momentu aż zmiękną (świeży szpinak duszę dosłownie 2 minuty)
  3. Liście szpinaku skropić odrobiną soku z cytryny – zabieg ten spowoduje, że szpinak nie wyblaknie.
  4. Obficie posolić i dodać do smaku pieprzu.
  5. Zdjąć szpinak z gazu i dodać odrobinę śmietany, która nada mu aksamitnej konsystencji.

Taki szpinak to wyborny dodatek do większości dań, jest zdrowy, sycący i niezwykle smaczny. To świetne danie na małą przekąskę. Można dodać do niego jajko ugotowane na twardo lub płynne żółtko, żeby zaciągnąć sos. Jak można nie lubić szpinaku?

4/5 - (9 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *