Smażone maślaki z cebulą i czosnkiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas przygotowania KOD:

PT0H10M

Czas gotowania:

20 min

Czas gotowania KOD:

PT0H20M

Łączny czas:

30 min

Łączny czas KOD::

PT0H30M

Ilośc porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

polska

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na smażone maślaki z cebulą i czosnkiem. To danie to kwintesencja jesiennych smaków zamknięta w prostym, ale niezwykle smacznym przepisie.

Smażone maślaki z cebulą i czosnkiem – składniki:

  • 500 g świeżych maślaków
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • opcjonalnie: świeże zioła do dekoracji (np. pietruszka, koperek)

Smażone maślaki z cebulą i czosnkiem – przepis krok po kroku:

  1. Zacznij od przygotowania maślaków. Oczyść je z wszelkich zabrudzeń, najlepiej za pomocą wilgotnej ściereczki. Następnie pokrój na kawałki o równej wielkości.
  2. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
  3. Rozgrzej na patelni masło, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż, aż zaczną się zeszklić.
  4. Dodaj do patelni maślaki. Smaż wszystko razem na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż maślaki zmiękną i zaczną pachnieć.
  5. Dopraw smażone maślaki z cebulą i czosnkiem solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Na koniec możesz dodać posiekane świeże zioła.
  6. Podawaj na ciepło, jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie na ciepło.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 563

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *