Smażone brokuły z czosnkiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Brokuły z czosnkiem czyli wspaniały dodatek lub prosta przystawka w lekko azjatyckim stylu. Brokuły bowiem oprócz czosnku zawierają chilli, a skąpane są w lekko zawiesistej otoczce z mąki ziemniaczanej. Pamiętajcie, aby nie gotować brokułów zbyt długo – bo stracą kolor i cenne witaminy.

Smażone brokuły z czosnkiem – składniki

  • Świeży brokuł
  • 4-5 ząbków czosnku
  • pół chili
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50-70 gramów masła
  • sól, pieprz

Smażone brokuły z czosnkiem – przepis

  1. Brokuła należy dokładnie umyć i podzielić na różyczki równej wielkości. Czasem dodaję również obrany i pokrojony głąb (łodygę) brokuła. Warzywo należy wrzucić do osolonej wody na około 2 minuty, a następnie odcedzić i przelać zimną wodą – w ten sposób brokuły zachowają piękny zielony kolor. Taką metodę przygotowywania warzyw nazywamy blanszowaniem.
  2. W woku lub na dużej patelni rozpuszczamy na małym ogniu masło i dodajemy drobno posiekany czosnek i chili i smażymy przez około 1-2 minuty uważając, żeby czosnek się nie przypalił (ogień nie może być zbyt duży). Następnie dodajemy blanszowane brokuły, solimy i podsmażamy całość około 1-2 minuty.
  3. W połowie kubka zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszając, żeby nie było grudek. Wlewamy mąkę z wodą na patelnie, mieszamy i gotujemy całość aż uzyskamy kisielowaty sos, który dokładnie oblepi wszystkie brokuły z czosnkiem i chilli. Podajemy na ciepło jako dodatek do innych dań kuchni azjatyckiej lub jako pożywną przekąskę.
4.5/5 - (10 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *