Łopatka wieprzowa pieczona z czosnkiem i majerankiem

Czas przygotowania:

1 dzień

Czas gotowania:

około 5 godz.

Łączny czas:

1 dzień 5 godz.

Ilość porcji:

7-10

Stopień trudności:

Średnie

Typ kuchni:

Polska

Łopatka pieczona z wieprzowiny to świetne danie nie tylko na święta. Ten soczysty kawał mięsa jest pyszny na ciepło, ale doskonale też smakuje na zimno jako dodatek do pieczywa czy mała przekąska np. z odrobiną chrzanu. Uwielbiam samodzielnie piec mięso, mam poczucie, że jest o wiele zdrowsze niż to ze sklepu. Polecam Wam wszelkiego typu pieczenie.

Łopatka pieczona – składniki

  • 1,2 – 1,5 kg łopatki wieprzowej w jednym kawałku
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 500 ml jasnego piwa
  • 5-6 liści laurowych
  • około 10-15 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka majeranku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4-5 łyżek sosu sojowego

Łopatka pieczona – przepis

  1. Łopatkę wieprzową dokładnie myjemy i osuszamy oraz wkładamy do żaroodpornego naczynia, w którym będziemy marynować mięso.
  2. W mięso dokładnie wcieramy zmielony pieprz, sól, majeranek, sos sojowy oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Do naczynia wrzucamy również ziele angielskie i liść laurowy. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki i marynujemy pod przykryciem przynajmniej 15-20 godzin.
  3. Następnego dnia mięso podlewamy piwem i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia na 10 min do bardzo mocno rozgrzanego piekarnika (230-240 stopni).
  4. Po 10 minutach otwieramy piekarnik na 3 minuty i zmniejszamy temperaturę do około 120-130 stopni i pieczemy mięso kolejne 5 godzin. Co każde 30 minut podlewamy pieczeń powstałym sosem.
  5. Po pięciu godzinach pieczenia mięso pozostanie soczyste, lekko różowe w środku i bardzo delikatne. Tak przygotowana łopatka wyśmienicie smakuje na ciepło, ale po wystudzeniu jest jeszcze lepsza. Można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce.
4/5 - (8 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *