Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym

Czas przygotowania:

10 min.

Czas gotowania:

25 min. + obsmażanie

Łączny czas:

35 min.

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Polędwica wieprzowa przepis na soczystą i delikatną polędwiczkę w sosie z musztardy i śmietany z dodatkiem szałwii. Sekretem jest podsmażenie wieprzowiny przed pieczeniem jej w piekarniku. Kolejnym sekretem jest utworzenie sosu na patelni, na której zostały smakowite kawałki po podsmażaniu – należy je zalać odrobiną białego wina i zeskrobać – ten proces to deglasowanie, następnie dodać musztardy francuskiej i śmietany. Wieprzowinę doprawiam solą, pieprzem, świeżą szałwią i suszonym tymiankiem jest niesamowita. Mięso należy piec w 180 stopniach do uzyskania w środku 75 stopni (jeśli mamy termometr), lub około 25 minut.

Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym – składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa
  • sól, pieprz
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 10 liści świeżej szałwii
  • olej do smażenia

Sos do polędwicy wieprzowej:

  • pół kieliszka białego, wytrawnego wina
  • łyżka musztardy francuskiej (z całymi kulkami gorczycy)
  • 3 łyżki śmietany 18% lub 22%
  • patelnia po smażeniu wieprzowiny – to cała baza smaku
  • kilka listków szałwii

Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym – przepis

  1. Umytą i wysuszoną polędwicę polać olejem i przyprawić solą i pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Przyprawy wmasować w mięso.
  2. Na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni (najlepiej metalowej lub ze stali nierdzewnej, gdyż będziemy ją skrobać, żeby utworzyć pyszny sos) smażyć polędwiczkę w całości – należy tylko zarumienić mięso z wierzchu, żeby zamknąć pory i zatrzymać w środku cały sos.
  3. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i posypać listkami szałwii.
  4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut – jeśli macie termometr koniecznie go użyjcie – idealna polędwiczka powinna mieć w środku 75 stopni.

Sos:

  1. Na rozgrzaną patelnię po smażeniu mięsa wlać pół kieliszka białego, wytrawnego wina i łopatką zeskrobywać przypalone kawałki mięsa i przypraw – dzięki temu uzyskacie idealną bazę do sosu. Deglasowanie to jedna z podstawowych czynności uzyskania pysznego sosu.
  2. Gdy wino trochę odparuje, a dno patelni będzie czyste dołożyć 1 łyżkę musztardy francuskiej i wymieszać lekko gotując.
  3. Zmniejszyć gaz, dodać 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany i delikatnie wymieszać – można dodać jeszcze kilka listków szałwii.

Polędwicę pokroić na kawałki grubości 2 cm i serwować z sosem, doskonale pasować będą też pieczone ziemniaki i sałatka z pomidorem.

Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym

 

3.1/5 - (28 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *