Pulpety w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Pulpety w sosie pieczarkowym z dodatkiem suszonych grzybów i śmietany to obiad doskonały. Warto samodzielnie zmielić mięso z łopatki lub szynki wieprzowej – pulpety będą chude i delikatne. Dodajcie obfitą garść natki pietruszki – danie zyska świeżość i niepowtarzalny, głęboki aromat. Warto podsmażyć do sosu cebulę – ona doskonale podkreśla smak pulpetów.

Pulpety w sosie pieczarkowym – składniki:

  • 1kg mięsa mielonego (najlepiej własnoręcznie mielonego – polecam szynkę lub łopatkę wieprzową)
  • 1 cebula (do dodania do mięsa)
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 sucha bułka (uprzednio namoczona)
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • bulion do gotowania pulpetów – może być z grzybowej kostki rosołowej

Do sosu pieczarkowego:

  • 1 spora cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • kilka suszonych grzybów leśnych
  • garść natki pietruszki
  • 100 gramów śmietany 18%
  • odrobina soku z cytryny
  • mączna zasmażka (mąka i masło) – opcjonalnie jeśli sos wyjdzie zbyt rzadki
  • sól, pieprz, kilka listków rozmarynu
  • oczywiście bazą jest bulion z gotowania klopsów

Pulpety w sosie pieczarkowym – przepis

  1. Mięso zmielić w maszynce (średnie oczka), dodać czosnek, posiekaną cebulę, sól, pieprz, majeranek, jajko i jedną namoczoną i odciśniętą pszenną bułkę.Dokładnie wymieszać składniki. Na tym etapie proponuję usmażyć testowo 1 mały kawałek mięsa i posmakować czy jest odpowiednio przyprawiony.
  2. Zagotować bulion warzywny lub bulion z kostki rosołowej – do klopsów w sosie pieczarkowym polecam bulion grzybowy (np. z kostki).
  3. Mięso uformować w pulpety, obtoczyć w mące i wrzucić do gotującego się bulionu. Do bulionu dorzucić suszonych grzybów. Gotować około 30 minut – w zależności od wielkości klopsów. Odlać do osobnego garnka nadmiar bulionu. Bulion będzie bazą do sosu – musicie ocenić ile chcecie otrzymać sosu.
  4. Na patelni podsmażyć cebulę z pokrojonymi w plasterki pieczarkami.
  5. Dodać pieczarki do klopsów i bulionu – pogotować 10 minut, żeby smaki się połączyły. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem. Zaprawić 18% śmietaną i odrobiną soku z cytryny. Jeśli chcecie dużo, pysznego, gęstego sosu dodajcie maślano-mącznej zasmażki, która wzbogaci i zagęści sos.
CZYTAJ  Zupa pieczarkowa ze śmietaną i makaronem

Całość posypać posiekaną natką pietruszki, jeść pulpety do upadłego – są przewspaniałe.

4.4/5 - (11 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *