Pulpety w sosie koperkowym

Czas przygotowania:

15 min.

Czas gotowania:

20 min.

Łączny czas:

35 min.

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Polska

Pulpety w sosie koperkowym z odrobiną chrzanu to doskonały, domowy obiad kojarzący się z dzieciństwem – prawdziwe ukojenie. Delikatny sos, młode ziemniaki i tarta marchew z cytryną – pyszne i całkiem łatwe do przygotowania.

Pulpety w sosie koperkowym – składniki

  • 800 gramów mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • jedna namoczona bułka
  • 1 jajko
  • vegeta, sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia klopsów

Do sosu:

  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 300 ml kwaśniej śmietany 18%
  • 3 łyżki chrzanu
  • 2 pęczki koperku
  • kostka rosołowa
  • sok z cytryny do smaku
  • jedna mała starta drobno marchew
  • sól, pieprz do smaku

Pulpety w sosie koperkowym – przepis

  1. Mięso z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, przyprawami, jajkiem i bułką formujemy w średniej wielkości pulpety, następnie obtaczamy je w mące (mąka zagęści sos, ale też ułatwi formowanie klopsów).
  2. Gotujemy wodę z kostką rosołową i przyprawami (ewentualnie bulion) ilość do przykrycia klopsów i gotujemy je około 20 minut.
  3. Następnie dodajemy śmietanę, marchewkę, przyprawy – ewentualnie więcej mąki do zagęszczenia sosu. Obowiązkowo duża ilość koperku i chrzanu. W międzyczasie gotujemy młode ziemniaki – posypujemy je obficie koprem i kładziemy trochę masła, żeby pięknie błyszczały.

Jako surówkę proponuję startą marchew z odrobiną cytryny. Serwujemy z dużą ilością tego pysznego sosu. Mmmmmm uwielbiam 🙂

Dla miłośników podobnych dań z pulpetami w roli głównej polecam aromatyczne pulpety w sosie pomidorowym.

4.2/5 - (19 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *