Łosoś w sosie koperkowym

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Łosoś w sosie koperkowym – składniki

  • 4 filety z łososia
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

Łosoś w sosie koperkowym – przepis krok po kroku

  1. Na patelni rozgrzej masło.
  2. Dodaj filety z łososia i smaż je z obu stron na złoty kolor.
  3. Wyjmij łososia z patelni i odłóż na bok.
  4. Do tej samej patelni dodaj mąkę i mieszaj przez kilka minut, aż lekko się zrumieni.
  5. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
  6. Dodaj śmietanę kremówkę i koper, mieszaj przez kolejne kilka minut.
  7. Dopraw sos solą i pieprzem według własnego smaku.
  8. Połóż filety z łososia z powrotem na patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż łosoś będzie dobrze przegrzany.
  9. Serwuj Łososia w sosie koperkowym na talerzach, polewając go dodatkowym sosem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *