Łosoś w sosie teriyaki

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

azjatycka

Łosoś teriyaki to łosoś przyprawiony aromatycznym słodkim sosem teriyaki, nadaje się do sushi z pieczoną rybą. Łosoś w sosie teriyaki jest też świetny jako danie główne podane np. z ryżem jaśminowym. Teriyaki to sos z winem ryżowym, sosem sojowym i cukrem – można kupić gotowy, jednak świeżo przyrządzony będzie najlepszy.

Łosoś w sosie teriyaki – składniki

  • filet lub dzwonko z łososia 500-800 gramów
  • sos teriyaki
  • odrobina oleju do smażenia
  • sól do smaku

Sos teriyaki – składniki

  • 6 łyżek sosu sojowego – japońskiego, np. Kikkoman
  • 3 łyżki mirin – japońskiego słodkiego wina ryżowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki cukru
  • dwa przeciśnięte ząbki czosnku
  • łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • odrobina posiekanego chilli

Sos teriyaki –  przygotowanie

W małym rondelku należy zagotować razem wszystkie składniki. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5-10 minut, aż sos lekko się zredukuje. Następnie można przełożyć sos do słoiczka i przestudzić.

Łosoś w sosie teriyaki- przepis

  1. Umyty i oczyszczony filet z łososia należy przełożyć do dużego głębokiego talerza. Następnie zalewamy łososia sosem teriyaki i odstawiamy do marynowania przez 30-40 minut.
  2. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i kładziemy odsączony z marynaty filet z łososia skórą do dołu. Smażymy 5 minut i delikatnie przekładamy łososia na drugą stronę. Z drugiej strony smażymy od 2 do 4 minut w zależności jak mocno wysmażoną rybę lubimy – ja lubię jak w samym środku mięso jej jeszcze lekko różowe co powoduje, że łosoś jest przepyszny i soczysty.
  3. Należy pamiętać, żeby w czasie smażenia utrzymywać na patelni stałą nie za wysoką temperaturę tak, żeby marynata, która zawiera sporo cukru nie skarmelizował się na czarno. W czasie smażenia filet można lekko podlewać pozostałym sosem z marynaty.
4.2/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *