Łosoś w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Łosoś w sosie pomidorowym – składniki

  • 4 filety z łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Łosoś w sosie pomidorowym – przepis krok po kroku

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  2. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 5 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj pomidory z puszki, oregano, bazylię, cukier, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  4. W międzyczasie przygotuj łososia. Oprósz filety solą i pieprzem z obu stron.
  5. Na drugiej patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek i smaż łososia przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie delikatnie rumiany i dobrze przypieczony.
  6. Przełóż łososia na talerze i polej go przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.
  7. Dekoruj danie świeżą natką pietruszki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *