Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
30 min
Łączny czas:
40 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
Typ kuchni:
włoska
Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym do doskonalsza wersja bolognese. Jest to lepsza wersja ponieważ mięso nie wysycha, jest bardziej aromatyczne, a i wygląda o niebo lepiej. Uwielbiam bolognese z pulpecikami, owszem jest trochę bardziej pracochłonne – ale gwarantuję – warto. Ważne żeby dobrze doprawić klopsiki – dzięki temu sos pomidorowy przesiąknie ich aromatem czyniąc to proste danie wybitnym. Pulpety muszą być malutkie, uważajcie, żeby ich nie przesuszyć. Polecam nie żałować majeranku – doda daniu wyśmienitego aromatu.
Polecam również przepis na włoskie spaghetti bolognese
Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym – składniki
- mięso mielone wieprzowe ( z szynki lub łopatki) 0,5 kg
- jedna cebula
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chilli
- oregano, majeranek
- sól, pieprz, vegeta
- 2 puszki pomidorów
Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym – przepis
- Mięso doprawiamy solą, pieprzem, ziołami – nie żałujcie – chodzi o to, żeby to klopsy przyprawiły nam późniejszy sos4
- Dodajemy jajko, drobno posiekaną, surową cebulkę, czosnek
- Wyrabiamy mięso na jednolitą masę, następnie formujemy małe pulpeciki – wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy aż się zarumienią, należy uważać, żeby ich nie przesuszyć
- później zalewamy klopsiki 2 puszkami pomidorów i redukujemy sos – gotując około 15 minut
- jeśli dobrze doprawicie klopsy ich aromat przejdzie do pomidorów i nie musicie już doprawiać sosu
- Równocześnie gotujemy al dente makaron spaghetti. Do danie pasuje delikatna sałata z pomidorami i cebulą z sosem vinaigrette lub z sosem balsamicznym.