Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
20 min
Łączny czas:
35 min
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa
Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym – składniki
- 500g mielonego kurczaka
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii
Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym – przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mielony kurczak, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz, oregano, bazylię i natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Formuj małe pulpety z powstałej masy mięsnej.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smaż, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni.
- Dodaj krojone pomidory, cukier, sól, pieprz, oregano i bazylię. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj pulpety do sosu pomidorowego. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż pulpety będą gotowe.
- Podawaj pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym posypane świeżą posiekaną bazylią. Możesz podać je z makaronem lub ryżem.