Wołowina po chińsku w sosie sojowym i ostrygowym z grzybami

Czas przygotowania:

15 min

Czas przygotowania KOD:

PT0H15M

Czas gotowania:

10 min

Czas gotowania KOD:

PT0H10M

Łączny czas:

25 min

Łączny czas KOD::

PT0H25M

Ilośc porcji:

4-5

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

chińska

Wołowina po chińsku w sosie sojowym i ostrygowym, muśnięta chilli to bardzo wyraziste danie. Grzyby i cebula wspaniale podkreślają smak delikatnej wołowiny, sos ostrygowy łączy wszystkie składniki. Danie jest dość łatwe w przygotowaniu i zajmie Wam nie więcej niż pół godziny. Polecam jeść mięso z makaronem ryżowym, sojowym lub białym ryżem.

Wołowina po chińsku – przepis

  • 400 gramów polędwicy wołowej lub ładnego chudego antrykotu lub rostbefu
  • 1 średnia cebula pokrojona w piórka
  • 4-5 dużych suszonych grzybów shitake – namoczonych około 30 minut we wrzącej wodzie oraz pokrojonych na cienkie paski
  • kilka świeżych boczniaków lub pieczarek – pokrojonych w cienkie paski/plasterki
  • mały kawałek imbiru
  • ząbek czosnku
  • kawałem świeżej czerwonej chilli
  • 50 ml wina ryżowego
  • 70-100 ml sosu ostrygowego
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • olej

Wołowina po chińsku – przepis

Przygotowujemy wszystkie składniki:

  • bardzo drobno siekamy imbir
  • siekamy czosnek i chilli
  • w szklance mieszamy razem sosy sojowe oraz sos ostrygowy
  • kroimy wołowiną w równe drobne paski, tak żeby wołowina szybko się usmażyła
  1. Bardzo mocno rozgrzewamy olej w woku lub dużej patelni. Wok musi być naprawdę mocno rozgrzany, tak żeby olej zaczął lekko dymić.
  2. Do woka wrzucamy pokrojoną wołowinę, imbir, czosnek oraz chilli. Smażymy nie więcej niż 1-2 minuty na największym ogniu i szybko zdejmujemy z woka. Wołowinę należy zdjąć z patelni w tym momencie kiedy jest obsmażona, ale w środku jeszcze lekko różowa i miękka.
  3. Do woka wlewamy odrobinę oleju (jedną łyżkę)  i podsmażamy grzyby shitake z cebulą. Po 2 minutach dorzucamy boczniaka lub pieczarki i smażymy kolejne 2 minuty. Na koniec wlewamy wino ryżowe i gotujemy całość 1 minutę.
  4. Do grzybów dodajemy podsmażoną wołowinę oraz wlewamy sos ostrygowy wymieszany z sosami sojowymi. Całość dokładnie mieszamy i tylko zagotowujemy – ma to trwać maksymalnie 1 minutę – nie chcemy, żeby idealna wołowina stała się twarda i niesmaczna.
  5. Danie podajemy z ugotowanym chińskim makaronem jajecznym lub ryżem jaśminowym.
5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 563

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *