Skrzydełka kurczaka po chińsku

Czas przygotowania:

20 min.

Czas gotowania:

1 godz.

Łączny czas:

1 godz. 20 min.

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

Średnie

Typ kuchni:

Chińska

Przepis na skrzydełka zainspirowany jest tradycyjnym sposobem przygotowywania duszonych chińskich skrzydełek. Szczególnie dobrze smakują kacze skrzydełka przyprawione dużą ilością pieprzu syczuańskiego, ale rodzaj i ilość przypraw jest dowolna, najważniejsze jest jedynie dodanie dobrej jakości sosu sojowego, cukru oraz piwa lub wina ryżowego – które spotęgują smak.

Skrzydełka kurczaka po chińsku – składniki

  • 1-1,5 kg skrzydełek z kaczki lub skrzydełek z kurczaka
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 300-400 ml piwa
  • papryczka chilli lub łyżka sosu sambal
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 4-5 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • odrobina oleju do smażenia

Skrzydełka kurczaka po chińsku – przepis

  1. Skrzydełka z kaczki lub skrzydełka z kurczaka należy poprzecinać na połówki oraz odciąć lotki, które można np. zamrozić i użyć później do gotowania rosołu. Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy w czystej ściereczce lub ręczniku papierowym.
  2. Przygotowujemy wszystkie przyprawy: kroimy bardzo drobno czosnek, imbir oraz papryczkę chilli. W szklance mieszamy dokładnie mieszamy sosy sojowe z cukrem. W młynku do pieprzu lub moździerzu mielimy pieprz syczuański i pieprz czarny.
  3. Pokrojone i osuszone skrzydełka wrzucamy na rozgrzaną dużą patelnie lub chiński wok. Smażymy skrzydełka z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru (około 10 minut).
  4. Do skrzydełek dorzucamy czosnek, imbir i chilli i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pieprz oraz sos sojowy z cukrem. Na koniec całość zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia.
  5. Zmniejszamy ogień i dusimy skrzydełka pod przykryciem około 30-40 minut. Skrzydełka mieszamy co jakiś czas, żeby wszystkie składniki dokładnie dusiły się w sosie (jeśli potrzeba to dolewamy odrobinę wody).
  6. Po 40 minutach sprawdzamy czy mięso jest już dobrze uduszone – jeśli nie to dusimy dodatkowe 10-20 minut.
  7. Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie to odkrywamy patelnię lub woka i rozpoczynamy redukowanie sosu. Dusimy skrzydełka na większym ogniu ciągle mieszając, żeby sos nie przypalił się od spodu. Po około 7-10 minutach sos bardzo mocno się zagęści i nada skrzydełkom bardzo intensywny smak.

 

5/5 - (1 vote)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *