Pieczone udka z kurczaka
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Udka z kurczaka przepis na soczyste, a jednocześnie chrupiące udka. Przygotowuje się je bardzo szybko, to głównie przepis dla ludzi, którzy nie mają czasu na gotowanie, a wiedzą, że domowe potrawy są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Udka kurczaka robią się same w ciągu jednej godziny.
Pieczone udka z kurczaka – składniki
- 15 udek z kurczaka (podudź)
- pieprz
- vegeta lub sól do smaku
- 4 łyżki sosu sojowego
- słodka czerwona papryka 1 łyżka – dla koloru
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- papryka chili do smaku
- łyżka ziół prowansalskich lub suszonego lubczyku
- olej
- sok z połowy cytryny i odrobina skórki z cytryny
- natka pietruszki do posypania (opcjonalne)
Pieczone udka z kurczaka – przepis
- Udka dokładnie umyć i osuszyć.
- Wszystkie wyżej wymienione przyprawy wymieszać z odrobiną oleju.
- Natrzeć nimi udka kurczaka.
- Blachę do pieczenia wysmarować olejem.
- Na blasze poukładać udka.
- Przed włożeniem udek nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Włożyć blachę z udkami do piekarnika i piec jedną godzinę. Ja nie przykrywam blachy, wytapiający się sok jest wystarczającym nawilżeniem mięsa.
- Udka będą soczyste aromatyczne i kruche.
- Sok z cytryny doda im oryginalnej świeżości.
Bardzo proste i smaczne danie. Nie trzeba sprawdzać ani miękkości udek ani stopnia zarumienienia ich. Jedna godzina i koniec!
Udka z kurczaka podawać z:
- z ziemniakami i z jakąkolwiek surówką
- z ryżem i z surówką
- z chlebem
- na zimno
- do piwa wieczorem