Pierś z kurczaka w jogurcie

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kurczak w jogurcie z mieszanką indyjskich przypraw to danie idealne – smaczne, soczyste i dietetyczne, pierś kurczaka to chude mięso, marynowane i pieczone w jogurtowej marynacie zyskuje smak i kruchość bez dodatkowych kalorii.

Pierś z kurczaka w jogurcie – składniki

  • 1-2 filety z kurczaka (około 500 gramów)
  • jogurt naturalny 250 ml
  • masala, curry – gotowa lub własna mieszanka indyjskich przypraw
  • sól
  • 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • odrobina cynamonu – opcjonalnie
  • sproszkowane chili – opcjonalnie w zależności jak mocno ostre danie chcemy uzyskać

Pierś z kurczaka w jogurcie – przepis

  1. Filety z kurczaka należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na średniej wielkości kostkę – około 3-4 cm grubości. W dużej misce mieszamy dokładnie kawałki kurczaka oraz składniki marynaty – czyli jogurt oraz wszystkie przyprawy. Zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na kilka godzin.
  2. Po wyjęciu mięsa z lodówki nadziewamy kawałki kurczaka na wcześniej namoczone patyczki na szaszłyki. Gotowe szaszłyki rozkładamy na wysmarowanej olejem blaszce i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika na około 9-12 minut.
  3. Należy dokładnie pilnować aby kurczak upiekł się dokładnie i pozostał w środku soczysty – najlepiej przed wyjęciem całości z piekarnika należy przekroić jeden kawałek i sprawdzić czy mięso jest już gotowe.

Opcjonalnie zamiast pieczenia mięsa w piekarniku może je również przygotować na tradycyjnym grillu lub patelni grillowej – należy pamiętać, że na grillu temperatura potrafi być naprawdę duża wtedy mięso upiecze się jeszcze szybciej

4.2/5 - (13 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *