Soczysta pierś z kaczki – smażona i pieczona

Czas przygotowania:

10 min.

Czas gotowania:

15 min. (smażenie i pieczenie)

Łączny czas:

25 min.

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Pierś z kaczki to wyśmienite danie – przygotujecie je w 25 minut i zaskoczycie gości, cudowną, soczystą i delikatną piersią kaczki. Sekretem jest intensywne podsmażenie piersi najpierw na skórze (lekko ponacinanej nożem), następnie na drugiej stronie – dosłownie chwilę, żeby zamknąć soki w środku mięsa. Później na 6 minut do rozgrzanego piekarnika. Kaczka musi być miękka i różowa w środku – nie krójcie jej od razu, dzięki temu soki nie wypłyną na zewnątrz (niech odpocznie z 5 minut). Zdradzam przepis na najbardziej soczystą kaczkę na świecie. Jest idealna nie tylko na święta, więcej świątecznych przepisów: Wielkanocne przepisy

pierś z kaczki
Pierś z kaczki

 

Soczysta pierś z kaczki – składniki:

  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • sól, pieprz
  • gałązka rozmarynu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sok z połowy pomarańczy
  • odrobina oleju (pół łyżki do smażenia)
pierś z kaczki
pierś z kaczki propozycja podania

 

Soczysta pierś z kaczki – przepis:

  1. Piersi umyć i wytrzeć do sucha. Ponacinać skórę nożem (można na skos w kratkę).
  2. Oprószyć kaczkę solidnie solą i pieprzem. W tym czasie włączyć piekarnik na 190 stopni – musi się rozgrzać.
  3. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju (proponuję użyć patelni ze stali nierdzewnej – od razu w niej można piec danie w piekarniku).
  4. Położyć pierś kaczki na rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Smażyć na sporym ogniu około 5 minut – ma mieć złoty kolor. Na patelnię dorzucić gałązkę rozmarynu i oprószyć mięso odrobiną ziół prowansalskich.
  5. Przewrócić pierś na drugą stronę – smażyć około 3 minut – żeby zamknąć mięsu pory. Następnie złapać szczypcami i poprzykładać brzegi kaczki do gorącej patelni – dosłownie na 5 sekund – żeby mięso było ścięte z każdej strony.
  6. Skropić mięso i patelnię sokiem z połowy pomarańczy. Walczyć z nadmiarem pary około 30 sekund (tak będzie strzelać i buchać dymem).
  7. Następnie włożyć kaczkę (najlepiej na tej samej patelni) do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 6 minut. Kaczkę sprawdzamy na dotyk – ma być miękka (może się Wam nawet wydać zbyt miękka – gwarantuję, że gdy chwilę odpocznie na desce będzie idealna).

Kaczkę podawać z sosem żurawinowym, sałatą i ryżem. Doskonała jest też na zimno z odrobiną sosu sojowego. Polecam.

kaczka z sosem sojowym
Pierś z kaczki w sosie sojowym
3.6/5 - (65 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

21 komentarzy

  1. Kaczuszka b. smaczna, robiłam wiele razy, jednak mąż zawsze wybrzydzał . Tym razem powiedziałam że z internetu (przepis) wpieprzył aż się uszy trzęsły. Robiłam wiele razy ale nie mówiłam ze przepis z internetu- jednak internet działa cuda , ksiądz nie ma tyle posłuchu i racji. O mnie to już nie wspomnę !!!
    SMACZNEGO !!!

  2. Pierwszy raz robiłam i od razu bingo, polecam przepis, czas smażenia był na oko, tak aby wyglądało dobrze, pieczenie w piekarniku jak w przepisie .

  3. Dziękuję za wspaniały przepis. Pierwszy raz mialam okazję przygotować piersi i powiem szczerze że bałam się czy będą wypieczone ale nie ma podstaw do niepokoju. Rodzina bardzo zadowolona. Dziękuję raz jeszcze

  4. Zrobiłam, wyszła genialna! Nie mogłam się jednak oprzeć dwóm modyfikacjom. Do smażenia dorzuciłam jeszcze skórkę z pomarańczy a mięso Posypalam tez lekko gałką muszkatołową. No pycha. A i sosik po pieczeniu super się nadawał do polania mięsa. Możliwe ze dałam troszkę za dużo soku z pomarańczy. Ale na dobre wyszło bo miałam dzięki temu sosik 😀

    • jeśli pierś z kaczki nie będzie bardzo gruba oraz lekko zmniejszysz ogień i potrzymasz trochę dłużej na patelni to powinno się udać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *