Kofty wołowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kofta przepis czyli jak zrobić szaszłyki z mięsa mielonego przyprawione w bliskowschodnim stylu. Zazwyczaj używa się mięsa jagnięcego, baraniny lub wołowiny – my użyliśmy wołowiny. Ważne jest solidne doprawienie mięsa: kumin, ziarna kolendry, czosnek, pieprz cayenne i cebula – uwaga nie dodaje się jajka do mięsa. Kofty nadziewa się na patyki do szaszłyków i grilluje lub piecze w piekarniku.

Kofty wołowe – składniki

  • 400 gramów zmielonej wołowiny
  • jedna cebula
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • pół pęczka poszatkowanej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżeczka kuminu
  • dwie łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki zmielonego cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonego imbiru
  • patyczki do szaszłyków
  • odrobina oleju

Kofty wołowe – przepis

  1. Do dużej miski należy włożyć mięso dodać sól, czosnek, pietruszkę i cebulę. Przyprawy należy utłuc w moździerzu i dodać do mięsa i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Mięso odkładamy do lodówki na przynajmniej jedną godzinę.
  2. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez 15 minut, w ten sposób nie będą się paliły podczas grillowania. Na każdy z patyków nakładamy jedną kulkę mięsa i rozpłaszczamy na 3/4 długości patyka, z technicznego punktu widzenia formując walec na patyku 😉
  3. Każdą z Koft nacieramy odrobiną oleju i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oryginalnie powinniśmy przyrządzić kofty na grillu ale rozgrzany piekarnik do 240 stopni z nastawionym grillem z góry w zupełności wystarczy. Kofty pieczemy około 8-12 minut w zależności jak mocno wysmażone mięso chcemy uzyskać.
  4. Kofty można podawać z sosem tzatziki (jogurtowy sos z ogórkiem i czosnkiem), ajvarem (paprykowa pasta) i chlebem pita. Smacznego!
kofta przepis
Kofty wołowe
3.7/5 - (16 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

3 komentarze

  1. Jak nie na grilu, to po co te patyki?Ja tam będę robić na grilu. Mam fajne miesko, sam zmielę i do dzieła.Kofta smakuje dobrze, ale j.. nie urywa.Robie koftę tylko dla gości, bo kiedyś zasmakowało im to mięso i sposób przyrządzania.Dzęki goście będą zadowoleni.

  2. wszystko ok, tylko 3 lyzeczki soli zabije nawet konia, dodalem 2 lyzeczki i tez bylo duzo za duzo, dzis dodam 1 i mam nadzieje ze to bedzie optymalna ilosc, swoja droga przepis doskonaly, od siebie dodam ze lepiej dodac swieza kolendre 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *