Soczyste domowe hamburgery wołowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Hamburger przepis czyli jak zrobić soczystego hamburgera z grilla? Okazuje się, że jest to banalnie proste – wystarczy dobra wołowina, jajko, cebula, czosnek i ktoś kto rozpali grilla do czerwoności. Karol jest piromanem z krwi i kości więc daleko nie musiałam szukać. Do hamburgera z grilla ważne są dodatki – pszenna bułka z sezamem, pomidor i soczysty bekon – ślinka cieknie na samo wspomnienie.

hamburger przepis
Domowy hamburger wołowy

Soczyste domowe hamburgery wołowe – składniki

  • Pół kilo mielonego mięsa wołowego – w idealnym świecie mięso mielą na naszych oczach – jadąc na działkę kupujemy mięso np. w Auchan
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • odrobina mielonej czerwonej papryki

Dodatki:

  • pszenna bułka z sezamem – lekko podpieczona
  • sałata
  • pomidor
  • majonez, musztarda, keczup
  • grillowany bekon – spójrzcie na zdjęcia – mistrzostwo świata
  • grillowane plastry cebuli
  • korniszon i co tylko lubicie…
hamburger z grilla
Hamburger wołowy z grilla

Soczyste domowe hamburgery wołowe – przepis

  1. Kroimy drobno cebulką i czosnek, dodajemy mięso mielone i całe jajko oraz przyprawy –
  2. najważniejszym elementem jest dobra połączenie składników i ciasne ubicie kotleta. Hamburger nie może być ani za mały ani z chudy – najlepiej zrobić o 1,5 centymetra większego niż bułka – ponieważ skurczy się pod wpływem temperatury.
  3. Ładnie uformowanego hamburgera kładziemy na rozgrzany grill i uważnie mu się przyglądamy. Powinien być rumiany ale soczysty – na oko trzeba grillować go po 4 minuty z każdej strony – trudno mi przewidzieć wielkość waszego hamburgera i siłę grzania Waszego grilla.

Hamburger to też dodatki: sałata, pomidor, majonez, keczup, chrupiący bekon i co tylko sobie wymarzycie. Jeśli aktualnie nie macie pod ręką grilla użyjcie patelni – wyjdą podobnie, kompromisem będzie patelnie grillowa. Hamburgery wyszły cudowne! Chcemy więcej.

hamburgery z grilla
Hamburgery i inne pyszności z grilla
hamburger
Hamburger wołowy z grilla
4.5/5 - (14 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

4 komentarze

  1. Hamburger przepis czyli idealny hamburger – udał się za pierwszym razem 🙂 Użyłam patelni grilowej i sera cheddar – polecam.

  2. Na ostatnim zdjęciu widać, że ze mięso za długo grillowane – powinno być lekko różowe w środku, a nie brązowe – wiór.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *