Jajka po turecku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Jajka po turecku – składniki

  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: świeża natka pietruszki do dekoracji

Jajka po turecku – przepis krok po kroku

  1. W rondlu lub patelni rozgrzej oliwę.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj pokrojoną paprykę i smaż przez kolejne kilka minut, aż zmięknie.
  4. Dodaj pokrojone pomidory, paprykę słodką, kumin, sól i pieprz. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos.
  5. Wbij jajka do sosu, zostawiając odstępy między nimi. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne.
  6. Posyp jajka po turecku świeżą natką pietruszki, jeśli chcesz.
  7. Serwuj gorące jajka po turecku z pieczywem lub ryżem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *