Menemen – jajecznica z pomidorami po turecku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

turecka

Menemen, czyli jajecznica z pomidorami po turecku, to danie pełne barw, smaków i aromatów. Zaskoczy Was swoją prostotą i niepowtarzalnością. Dzisiaj zabiorę Was w kulinarną podróż, podczas której odkryjecie sekrety tureckiej kuchni.

Menemen – jajecznica z pomidorami po turecku – składniki

  • 4 jajka
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz i czerwone płatki chili do smaku

Alternatywy: Jeżeli nie lubicie zbyt pikantnych potraw, płatki chili możecie pominąć. Zamiast zielonej papryki, możecie użyć czerwonej lub żółtej, dla zmiany koloru i smaku.

Menemen – jajecznica z pomidorami po turecku – przepis krok po kroku

  1. Zaczynam od przygotowania składników. Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Paprykę i cebulę również kroję w drobną kostkę.
  2. Następnie, na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek. Dodaję pokrojoną cebulę i paprykę, a potem smażę je, aż zmiękną.
  3. Kiedy warzywa są już miękkie, dodaję pokrojone pomidory. Gotuję wszystko razem, aż pomidory puszczą sok i całość zgęstnieje.
  4. W tym momencie, wlewam jajka do naszej jajecznicy z pomidorami po turecku. Mieszam delikatnie, aby jajka i warzywa dobrze się ze sobą połączyły.
  5. Doprawiam nasze danie solą, pieprzem i płatkami chili. Smakuję i ewentualnie koryguję przyprawy.
  6. Kiedy jajka są już ścięte, ale jeszcze lekko wilgotne, zdejmuję patelnię z ognia. Menemen, nasza jajecznica z pomidorami po turecku, jest gotowa do podania!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *