Jajecznica z papryką i pomidorami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na kolorową jajecznicę z papryką i pomidorami, która dostarczy Wam nie tylko mnóstwo białka, ale też witamin i minerałów. Jest to idealny sposób na zaczęcie dnia w zdrowy i smaczny sposób.

Jajecznica z papryką i pomidorami – składniki

  • 4 jajka
  • 1 czerwona papryka (można zastąpić dowolnym kolorem papryki)
  • 2 średnie pomidory (lub kilka pomidorków koktajlowych)
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła do dekoracji (bazylia, pietruszka lub szczypiorek)

Jajecznica z papryką i pomidorami – przepis krok po kroku

  1. Na początek przygotowujemy warzywa. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Pomidory myjemy i kroimy na małe kawałki. Jeżeli używamy pomidorków koktajlowych, wystarczy je przekroić na pół.
  2. Rozgrzewamy na patelni masło lub olej, dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy przez około 5 minut, aż papryka zmięknie.
  3. Następnie dodajemy pomidory do patelni i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.
  4. W tym czasie, w miseczce rozbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.
  5. Jajka dodajemy do patelni, zmniejszamy ogień do średniego i delikatnie mieszamy, aż jajka będą miały pożądaną konsystencję.
  6. Na koniec, naszą kolorową jajecznicę z papryką i pomidorami dekorujemy świeżymi ziołami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2795

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *