Jajka po benedyktyńsku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Jajka po benedyktyńsku – składniki

  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba pszennego
  • 4 plasterki szynki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: sos hollandaise

Jajka po benedyktyńsku – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj składniki: ugotuj jajka na miękko, opiecz chleb, podsmaż szynkę na patelni.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę z octem winnym.
  3. Delikatnie rozbij jajka do miseczek.
  4. Zmniejsz ogień pod garnkiem z wodą i delikatnie wsuń miseczkę z jajkiem do wody.
  5. Powtórz ten krok dla pozostałych jajek.
  6. Gotuj jajka przez około 3-4 minuty, aż białko stężeje, a żółtko pozostanie płynne.
  7. Wyjmij jajka z wody za pomocą łyżki cedzakowej i odłóż na talerz.
  8. Na każdej kromce chleba ułóż plasterek szynki.
  9. Na szynce połóż po jednym jajku po benedyktyńsku.
  10. Posól i popieprz do smaku.
  11. Opcjonalnie, polej całość sosem hollandaise.
  12. Serwuj od razu, ciesząc się smakiem Jajek po benedyktyńsku.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *