Tajska sałatka z wołowiną (Nua Yang Manao)

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Przepis na pyszną, pikantną tajską sałatkę z wołowiną marynowaną z sosie rybnym, czosnku i imbirze.  Sałatka ta nazywa się Nua Yang Manao. To wspaniałe, aromatyczne i dietetyczne danie. Jest dość pikantne – ale jak to z tajskimi daniami bywa znakomicie zbalansowane – wyczujecie sól, słodycz, ostrość i kwaskowaty aromat soku z limonki. Mogłabym jeść ją bez końca. Karol posiadł magiczną umiejętność idealnego marynowania mięsa. Spróbujcie sami i pamiętajcie, żeby nie przesmażyć wołowiny – ma być soczyście.

Tajska sałatka z wołowiną – składniki

  • 2 steki z wołowiny – rostbefu lub chudszego antrykotu

Marynata do steków

  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego drobno imbiru

Pozostałe skłądniki

  • sałata masłowa, lodowa lub młody szpinak
  • paczka pomidorów koktajlowych
  • ogórek
  • cebula – może być czerwona
  • łyżka posiekanych listków mięty
  • 4 łyżki posiekanych listków kolendry
  • prażony sezam lub prażone orzeszki ziemne do posypania
  • oczywiście stek wołowy

Dressing do sałatki:

  • pół lub więcej ostrego chilli 😉
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2-3 łyżki soku z limonki lub cytryny

Tajska sałatka z wołowiną (Nua Yang Manao) – przepis

  1. Steki należy oczyścić z nadmiaru tłuszczu oraz ścięgien. W dużej misce należy połączyć wszystkie składniki marynaty i pozostawić w niej steki na 2-3 godziny lodówce.
  2. Dresing do sałatki najlepiej przygotować w moździeżu, gdzie rozgniatamy czosnek, chilli i cukier, następnie dodając sosu rybnego i soku z limonki. Jeśli nie mamy moździerza można użyć również blendera.
  3. Sałatę myjemy i przekładamy do dużej miski. Na sałatę kładziemy pokrojone w cienkie plastry ogórka, cienko pokrojoną cebulę oraz połówki pomidorów koktajlowych.
  4. Steki wyjmujemy z lodówki i przekładamy na talerz odsączając maksymalnie z marynaty. Steki należy smażyć na odrobinie oleju na dobrze rozgrzanej patelni – najlepiej grillowej. Każdą ze stron steka smażymy około 2,5 – 3,5 minuty – steki powinny być średnio wysmażone lub jeszcze krwiste w zależności od upodobania.
  5. Po usmażeniu przekładamy steki na drewnianą deskę do odpoczęcia. Po około 5 minutach kroimy steki na cienkie plastry krojąc w poprzek włókien.
  6. Do miski z sałatą przekładamy kawałki steków. Całość polewamy dressingiem oraz posypujemy posiekaną kolendrą oraz miętą.

Od dziś to jedna z moich ulubionych sałatek. Smacznego!

Marynata i dressing są dość uniwersalne – możecie użyć podobnego dressingu do sałatki z zielonej papai lub innej tajskiej sałatki.

nua yang manao
Tajska sałatka z wołowiną (Nua Yang Manao)
4.7/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2799

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *