Śledź w occie

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Śledź w occie – składniki

  • 1 średniej wielkości śledź
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka ziaren jałowca
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1 szklanka wody
  • sól do smaku

Śledź w occie – przepis krok po kroku

  1. Śledzia dokładnie oczyść, usuwając łuski i ości. Następnie pokrój go na kawałki o grubości około 2 cm.
  2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę z octem winnym, ziarnami jałowca, goździkami, liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu.
  4. Dodaj do garnka pokrojonego śledzia, cebulę, czosnek i marchewkę. Dopraw solą do smaku.
  5. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż śledź będzie miękki.
  6. Wyłącz ogień i pozostaw śledzia w occie do ostygnięcia.
  7. Przełóż śledzia w occie do słoika lub innego pojemnika i przechowuj w lodówce przez co najmniej 24 godziny przed podaniem.

Śledź w occie jest doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek lub jako przekąska. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *