Gzik z jogurtem naturalnym i rzodkiewkami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Gzik przepis na wiosenny twarożek z cebulą, rzodkiewką, szczypiorkiem i opcjonalnie świeżym ogórkiem. Jeśli chcecie twarożek niskokaloryczny, lecz równie smaczny zastąpcie śmietanę jogurtem. Ja używam półtłustego sera i jogurtu naturalnego. Dodaję odrobinę czosnku, który doskonale ożywia smak twarożku. Nie żałuję soli i pieprzu – dzięki tym przyprawom gzik jest aromatyczny.

Gzik – składniki

  • 200 gramów półtłustego twarogu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego lub 3 łyżki śmietany 18%
  • 8 rzodkiewek startych na tarce
  • pół cebuli lub garść grubego, posiekanego szczypioru
  • pół ogórka – startego na tarce (oprócz gniazd nasiennych)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Gzik – przepis

  1. Twaróg wymieszać w misce ze śmietaną lub jogurtem. Konsystencja powinna być kremowa.
  2. Cebulę lub szczypior posiekać, z ogórka wydrążyć gniazda nasienne, następnie ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce.
  3. Spory ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do gziku.
  4. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Gzik doskonale smakuje z razowym chlebem. Uwielbiam też twarożek w towarzystwie ziemniaków gotowanych w mundurkach lub pieczonych. Do gziku doskonale pasuje dojrzały pomidor. To doskonałe danie na wiosenne śniadanie, gzik łatwo można zapakować w pojemnik i wziąć do pracy jako pyszną i zdrową przekąskę. Twaróg dostarcza solidną porcję białka – niezbędnego dla zdrowia i zaspokojenia uczucia głodu na dłuższy czas. Jeśli chcecie dostarczyć sobie dodatkowo dziennej porcji witaminy C koniecznie dodajcie sporo pietruszki.

5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *