Stek z tuńczyka

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

5 min

Łączny czas:

15 min

Ilość porcji:

1

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

europejska

Stek z tuńczyka to doskonały pomysł na dietetyczny obiad, główny składnik do sałatki nicejskiej lub jako wyborne danie główne. Tuńczyk to bardzo zdrowa i pyszna ryba. Pamiętajcie, żeby nie przesuszyć steku – cały jego urok tkwi w delikatności i w tym, że zostaje lekko różowy w środku. Nie kupujcie zbyt cienkiego plastra bo będzie trudniej go usmażyć na pół surowo.

Poniżej załączam zdjęcie idealnego steku jeszcze przed obróbką.

stek z tuńczyka
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka – składniki

  • Filet z tuńczyka podzielone na steki po 150-250 gramów
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • oliwa z oliwek

Stek z tuńczyka – przepis

  1. Myjemy rybę i osuszamy czystym ręcznikiem.
  2. Dodajemy sól, pieprz oraz smarujemy steki oliwą z oliwek, najlepiej natrzeć je pędzelkiem.
  3. Rozgrzewamy dobrze odrobinę oliwy z oliwek na patelni. Smażymy steki z każdej strony po 1-2 minuty – w zależności jak wysmażone mięso chcemy uzyskać.
  4. Pamiętajmy, że ryba po za długim wysmażeniu staje się sucha i niesmaczna – najlepsza będzie miała różowy środek – mięso będzie wtedy pyszne i soczyste.
  5. Na koniec skropić steka odrobiną soku z cytryny. Można podawać też steka z sosem sojowym lub z sosem z zielonego pieprzu. To pyszne danie przygotujecie w 10 minut.
stek z tuńczyka
Gotowy stek z tuńczyka
3.7/5 - (13 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2795

4 komentarze

  1. Uwielbiam stek z tuńczyka. Smaczna i zdrowa ryba. DUŻA RYBA! Umiem ją przyrządzić w/g powyższego przepisu. cała moja rodzina zawsze czeka, żebym to ja ją przygotował. Nic nie mówię, ale cieszy mnie to bardzo. Dziękuję za smakowity pprzepis.

  2. Tuńczyk nie jest zdrowy!!! Wręcz przeciwnie – trujący, ze względu na wysoki poziom zawartości rtęci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *