Sos z zielonego pieprzu

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sos z zielonego pieprzu czyli mój ulubiony sos do steków. Należy użyć zielonego, marynowanego pieprzu – który ma bardzo orzeźwiający aromat i doskonale podkreśla aromat wołowiny. Lubię ten sos też za konsystencję – jast kremowa i gładka, lecz co jakiś czas przełamują ją delikatne chrupnięcie kulki zielonego pieprzu. To idealnie złożona kombinacja smaku. Sos pieprzowy robi się na bazie sosu własnego z uprzednio smażonego mięsa, odpowiednio go redukując i dodając odrobinę bulionu. Przepis na doskonałe steki znajdziecie tutaj: stek wołowy

Sos z zielonego pieprzu – składniki

  • sos pozostały po smażeniu steka będzie najlepszą i najbardziej aromatyczną bazą
  • 150 ml wywaru wołowego
  • 100 ml białego wytrwanego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki odsączonego marynowanego zielonego pieprzu

Sos z zielonego pieprzu – przepis

  1. Patelnię po wysmażonych stekach zalać bulionem wołowym oraz winem. Na dużym ogniu należy zredukować całość do połowy objętości.
  2. Następnie dodajemy marynowany zielony pieprz, musztardę oraz śmietanę i dalej gotujemy około 3-4 minuty, aż do połączenia wszystkich składników.
  3. Gotowy sos serwujemy jako dodatek do steków np. z polędwicy wołowej.

Sos z zielonego pieprzu jest najlepszy do mięs, czy to pieczeni, steków, czy mięsa gotowanego – po prostu świetnie gra z mięsem. Jeśli chodzi o steki to doskonały do nich jest również sos chimichurri.

3.2/5 - (20 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *