Pasztet z pieczarek

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

1 godz. 00 min

Łączny czas:

1 godz. 15 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

polska

Kiedy nadchodzi sezon grzewczy, nic nie ogrzewa ciała i duszy jak domowej roboty, aromatyczny pasztet z pieczarek. Pasztet ten to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego, jest delikatny, smaczny, a jednocześnie prosty do wykonania. To idealna przekąska na śniadanie czy kolację, doskonale komponuje się zarówno z chrupiącym pieczywem, jak i z lekką sałatką.

Pasztet z pieczarek – składniki

Na pasztet z pieczarek będziemy potrzebować:

  • 1 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

Alternatywne składniki:

  • Możesz dodać łyżeczkę masła, aby nadać pasztetowi dodatkowej kremowości.
  • Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać szczyptę cayenne lub chili.

Pasztet z pieczarek – przepis krok po kroku

  1. Zacznij od umycia i pokrojenia pieczarek na małe kawałki.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij cebulę, dodaj czosnek, a potem pokrojone pieczarki. Smaż, aż pieczarki puściły wodę i zaczynają się rumienić.
  3. Gdy pieczarki są już gotowe, przełóż je do miski i zostaw do ostygnięcia.
  4. Do ostudzonych pieczarek dodaj jajka, bułkę tartą, sól, pieprz oraz majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotuj formę do pieczenia – smaruj ją masłem i posyp bułką tartą. Następnie przełóż do niej masę pieczarkową.
  6. Piecz pasztet w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 45 minut.
  7. Gotowy pasztet z pieczarek wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Najlepiej smakuje po całkowitym wystygnięciu.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *