Kopytka ze skwarkami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Kopytka to pyszne kluseczki do sosów, zrazów i innych potraw. Bardzo proste do przygotowania, dość często zostają nam przecież ziemniaki ugotowane dnia poprzedniego i nie wiadomo co z nimi zrobić. Ja robię pyszne ziemniaczane kluski w kształcie kopytek.
Kopytka ze skwarkami – składniki
- około 1 kg ziemniaków ugotowanych
- 2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka mąki pszennej (w zależności od gatunku ziemniaków musicie wyczuć ilość)
- 1 jajko (całe)
- sól
- pieprz (jeżeli kopytka nie będą jedzone na słodko)
Kopytka ze skwarkami – przepis
- Zimne ziemniaki można przepuścić przez praskę, zmielić lub dobrze rozgnieść widelcem. Jeżeli ziemniaki gotowaliśmy tuż przed zrobieniem kopytek trzeba je koniecznie ostudzić.
- Następnie trzeba wymieszać wszystkie składniki: ziemniaki, jajko, sól, mąka ziemniaczana, a na koniec mąka pszenna i ewentualnie (pieprz).
- Ciasto ugniatamy całymi dłońmi, musi być gładkie i miękkie, nie może wyłazić między palcami.
- Ciasto na kopytka już przygotowane:)
- Możemy już gotować dużą ilość wody z solą i odrobiną oleju.
- W tym czasie robimy rulony z ciasta – odrywając ciasto po kawałku i wałkując dwiema rękami. Ja robię od razu kilka rulonów, żeby za długo nie bawić się w cięcia kopytek. Rulony powinny mieć grubość kciuka
- Przyciskam płaską stroną noża każdy rulon przyszłego kopytka i kroję na ukośne kawałki około 1 cm.
- Nieugotowane kopytka leżą obsypane mąką i czekają aż woda zawrze.
Gotowanie:
Kilkanaście kopytek wrzucam na wrzątek, czekam na wyplynięcie. Po wypłynięciu zmniejszam gaz i gotuję jeszcze około 1 minuty.
Jak podawać kopytka?
- ze skwarkami różnego rodzaju
- z sosami
- ze zrazami
- na słodko (dzieci to lubią)
- z masłem
- z kapustą zasmażaną (pycha)
- i z każdym innym “pomysłem”