Grillowana pierś z kurczaka w marynacie jogurtowej

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kurczak z grilla czyli jak obchodzić się z piersią kurczaka, żeby była soczysta i smaczna. Jest to nie lada wyczyn – trzeba uważać żeby kurczak z grilla nie był przesuszony. Mój trik to marynowanie mięsa w jogurcie naturalnym – nie dość, że nie dodajemy tłuszczu to jeszcze idealnie utrzymujemy soczystość kurczaka – oczywiście i tak musimy go pilnować, żeby nie piekł się zbyt długo – ale moim zdaniem marynata jogurtowa to połowa sukcesu. Do kurczaka z grilla świetnie pasuje prosta sałatka z pomidorami.

Oprócz tradycyjnej grillowanej piersi z kurczaka pyszne są też szaszłyki z grilla

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie jogurtowej – składniki

  • Pierś z kurczaka pokrojona na pół (żeby była trochę cieńsza – zwłaszcza kiedy nie mamy tłuczka w warunkach działkowych)
  • Małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Kurkuma
  • Chilli – ilość w zależności od upodobań
  • Czosnek
  • Opcjonalnie odrobina soku z cytryny

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie jogurtowej – przepis

  1. Pierś z kurczaka kroimy na cieńsze plastry i marynujemy w jogurcie, soli, pieprzu, kurkumie – nada pięknego koloru, chilli i czosnku.
  2. Układamy na bardzo rozgrzanym grillu i uważnie obserwujemy – starajcie się trzymać kurczaka na grillu minimalną ilość czasu – oczywiście do momentu kiedy się upiecze.
  3. Jeśli zdejmiecie go o czasie – zyskacie pyszne, soczyste i delikatne danie.

Doskonale pasuje do niego sos czosnkowy z kawałkami ogórka na bazie jogurtu i majonezu – przepis na tzatziki niebawem. Poniżej propozycja sałatki: sałata, pomidor koktajlowy sos z ziół, oliwy i cytryny

szybka salatka
Szybka sałatka do kurczaka z grilla
4.2/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *