Panierowana pierś z kurczaka

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Panierowana pierś z kurczaka – składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • olej do smażenia

Panierowana pierś z kurczaka – przepis krok po kroku

  1. Oczyść pierś z kurczaka z nadmiaru tłuszczu i błon.
  2. Przygotuj trzy miski: w jednej roztrzep jajka, w drugiej wymieszaj bułkę tartą z mąką, solą, pieprzem i papryką, a w trzeciej przygotuj talerz z papierowymi ręcznikami.
  3. Obtocz pierś z kurczaka w jajku, następnie obtacz w mieszance bułki tartej i mąki, dokładnie przyprawiając mięso z obu stron.
  4. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
  5. Smaż panierowaną pierś z kurczaka na złoty kolor z obu stron, około 4-5 minut z każdej strony.
  6. Wyjmij pierś z kurczaka z patelni i odłóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Po chwili odcedzenia, podawaj Panierowaną pierś z kurczaka na gorąco, najlepiej z ulubionym sosem i dodatkami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *