Sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sałatka nicejska przepis czyli jak przygotować, pyszną, delikatną i niesamowicie zdrową sałatkę. Sałatka nicejska zawiera tuńczyka – ja użyłam świeżego i usmażyłam go delikatnie – żeby był lekko surowy w środku. Możecie użyć też tuńczyka z puszki – dzięki temu przygotujecie tę sałatkę znacznie szybciej np. biegnąc do pracy. Sałatka wyszła pysznie dzięki idealnemu sosowi vinaigrette z musztardą, octem winnym i oliwą. Jajka do sałatki ugotowane zostały na pół twardo, moim zdaniem to najlepsza forma gotowania jajek do sałatki – nie są zbyt suche i ładniej wyglądają. Nie zapomnijcie o kilku filecikach anchovies lub polskich, tańszych sardelach o równie głębokim smaku.

Sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkiem – składniki

  • Sałata rzymska lub lodowa
  • 2 pomidory
  • 150 gramów fasolki szparagowej lekko podgotowanej
  • Stek z tuńczyka lub kawałki tuńczyka z puszki
  • kilka filecików anchovies
  • 2 jajka

Składniki i przepis na winegret

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka francuskiej musztardy z całymi kulkami gorczycy
  • łyżka dobrej jakości białego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

W kubku należy energicznie wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 15 minut, żeby smaki się przegryzły.

Sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkiem – przepis

  1. Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i blanszujemy – czyli wrzucamy na 3 minuty do osolonego wrzątku, a następnie odcedzamy i studzimy w zimnej wodzie z kostkami lodu. Dzięki temu nie straci koloru a konsystencja będzie idealna.
  2. Jajka gotujemy na średnio twardo – najlepiej jak żółtko pozostanie lekko płynne.
  3. Myjemy sałatę i rwiemy na kawałki, następnie przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone pomidory oraz fasolkę. Kroimy jajka na ćwiartki i kładziemy na warzywach. Dodajemy również kilka filecików anchovies oraz pokrojony stek z tuńczyka. Polewamy całość sosem vinaigrette i rozkoszujemy się pysznym smakiem sałatki nicejskiej. Smacznego!
sałatka nicejska
Sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkiem
4/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

2 komentarze

  1. Ciekawie to wygląda. Takiej sałatki nie robiłem, duże kawałki składników, czyli coś, co najczęściej robię – nie lubię drobnych elementów, dużymi można się lepiej najeść, przynajmniej ma się takie wrażenie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *