Szynka w galarecie z jajkiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Szynka w galarecie to prosta, lecz nieśmiertelna przekąska, doskonała na wielkanoc, imprezę sylwestrową czy przyjęcie. Szynkę w galarecie można urozmaicić na wiele sposobów – można zawinąć w rulon wypełniony sałatką jarzynową lub jajkiem z chrzanem. Ja dorzucam zawsze natkę pietruszki do ozdoby – serwuję z chrzanem i ćwiartką cytryny, doskonale pasuje też domowy chleb.

Szynka w galarecie z jajkiem – składniki

  • 12 plastrów szynki – polecam domową – samodzielnie przygotowaną gotowaną szynkę
  • bulion drobiowy lub warzywny – odcedzony, żeby był klarowny
  • 6 jajek – połówka jajka do każdego złożonego plastra szynki
  • chrzan
  • żelatyna
  • opcjonalnie: sałatka jarzynowa, marchewka i groszek do ozdoby, natkę pietruszki i co tam jeszcze lubicie.

Szynka w galarecie z jajkiem – przepis

  1. Ugotować esencjonalny bulion mięsny lub warzywny, jeśli zdecydujecie się na mięsny polecam zagotować mięso przez 5 minut, a następnie zmienić wodę. Pogotować godzinę dodać włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz – gotować do miękkości mięsa i warzyw.
  2. Bulion przelać przez gęste sito i dodać żelatyny zgodnie z zaleceniami z opakowania.
  3. W naczyniu – najlepiej półmisku lub niskim naczyniu żaroodpornym rozłożyć plastry szynki, złożone na pół – z połówką jajka i chrzanem w środku.
  4. Można dodać też majonez lub wymieszać chrzan ze śmietaną pół na pół. Udekorować marchewką i pietruszką.
  5. Zalać delikatnie przestudzonym bulionem i czekać, aż zastygnie. Szynka w galarecie jest niesamowicie delikatną przekąską.
3.5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *